Запушена канализация залива с отпадъчни води село на 4 км от Пловдив

06:26, 04 ное 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Запушен участък в канализацията, минаваща през стопанския двор на село Брестник, отпадъчната вода прелива през една от шахтите и се оттича свободно по частни имоти. След сигнали на жители на селото експерти на РИОСВ – Пловдив извършиха проверки и установиха, че отпадъчните води са залели участъци от градини и селскостопански пътища и се вливат в общински напоителен канал. На места има и заблатяване.

Кметовете на селото Елена Проданова и на Община „Родопи“ инж. Пламен Спасов са запознати с проблема.

В края на месец юни е бил правен опит да се отпуши канализацията със специализирана техника на ВиК, но поради сериозността на ситуацията е необходимо да се извърши разкопаване и подмяна на положените тръби.

В писмо до общинската администрация РИОСВ – Пловдив настоява да се  предприемат спешни мерки за преустановяване на замърсяването в срок до 10 ноември 2016 г. Според Закона за водите Община Родопи в качеството си на собственик, който експлоатира канализационната мрежа, е длъжна да я поддържа в техническа изправност и да осигури непрекъснато нормалното й функциониране.

В отговор на предписанията на екоинспекцията общината съобщи, че е изготвила проект за съоръжение – преливник, който не е бил разработен от проектанта към основния проект.

Открита е процедура по Закона за обществените поръчки за определяне на избор на строител за съоръжението и за съпровождащата тръбна мрежа, което ще реши проблема.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама