МИГ Тервел – Крушари е сред първите, които получиха финансиране

20:00, 02 ное 16 25 1309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Местната инициативна група Тервел-Крушари е сред първите, които получават финансиране през новия програмен период. Споразумението за това бе връчено днес на кмета на Тервел Живко Георгиев на церемония в Министерски съвет. На нея премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева връчиха първите 21 споразумения на Местните инициативни групи от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Те включват 35 общини от всички краища на страната с население от близо 500 хиляди души. Сред тях е и МИГ Тервел-Крушари.

Споразуменията са на обща стойност 78 млн. лева, като с тях ще се финансират дейности свързани, с инвестиции в общинска инфраструктура, развитие на микропредприятия, туризъм и опазване на културното наследство на териториите и други.

Министър председателят призова парите да бъдат разходвани разумно и по предназначение. Кметът на Тервел инж. Живко Георгиев каза, че Програмата за развитие на селските райони и тази за санирането на жилищните блокове са най-близко до хората и ползата от тях е най-видима.

Общо 2 933 000 лв. без ДДС очакват двете общини и бизнеса в Тервелска и Крушарска община. Три мерки с общ бюджет 1 633 хил. лв., без ДДС са предназначени за земеделски и неземеделски дейности. Интензитетът на помощта е от 40 до 70 % - в зависимост от вида на инвестицията и статута на бенефициента. Други 1 300 000 лв. са за проекти на местните власти. И през този планов период , стратегията на МИГ дава приоритет на проектите на бизнеса.

Офисът на МИГ ще остане на същото място – на втория етаж на общинска сграда (бивше общежитие) в град Тервел. Помещенията са предоставени за безвъзмездно ползване на МИГ-а от Община Тервел и са основно ремонтирани, оборудвани и обзаведени.

В Тервел ще има и обособено работно място в информационния център на общинска администрация, който ще е с осигурена достъпна среда за хора с увреждания. В Община Крушари ще функционира изнесено работно място.

МИГ Тервел-Крушари е единствената местна инициативна група в областта, която успя да осигури навременно финансиране за малки проекти на бизнеса и местните власти за два поредни планови периода, припомнят от общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама