Югозападният университет на 40 години

16:22, 02 ное 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тържествена церемония и концерт на Пловдивската филхармония, в залата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ Югозападният университет „Неофит Рилски“ отбеляза 40-годишнината от основаването. 

"Горди сме, че Югозападният университет, който отбелязва своята четиридесета годишнина носи името на патриарха на българските учители и книжовници – Неофит Рилски.   Тези 40 години са години на развитие и утвърждаване, години оставили трайна диря в историята на университета и променили необратимо картата на образователното и научното пространство в Югоизточна Европа“, каза в академичното си слово ректорът на университета доц. Борислав Юруков. 

"Тази годишнина е повод за гордост, и самочувствие, и повод за равносметка, защото през всички тези 40 години ние вървяхме в една посока, отстоявахме принципите си, заедно работихме за издигане престижа на Югозападния университет, за да получи той своето достойно място в обществото. Благодарение на общите ни усилия и всеотдайната ни работа, днес можем да заявим, че Югозападният университет „Неофит Рилски” е сред водещите образователни, научни и културни институции в страната", каза още Борислав Юруков.

Той припомни на присъстващите историята на създаването на университета, като сподели, че основите на Югозападния университет „Неофит Рилски” са поставени през 1976 година, когато в Благоевград се открива  филиал на СУ „Климент Охридски” за подготовка на начални и детски учители и са приети първите 200 студенти. През 1983 година филиалът е преобразуван в самостоятелен Висш педагогически институт, а през 1995 година с решение на Народното събрание е преобразуван в университет. 

Ректорът отбеляза, че постигнатото дотук е дело на първостроителите на университета, на държавата, на местната общественост и на досегашните ректори, и подчерта, че израстването на университета най-добре може да се проследи, чрез развитието на основните звена - факултетите. 

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ своите знания в различни области на науката получават 11 500 студенти, като от тях над 1000 са чуждестранни студенти от над 20 страни по света. В университета се обучават над 400 докторанти, като една трета от тях са чужденци. 

Висшето училище е акредитирано с максимална оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация, което е гаранция за качеството на образователната услуга в 71 бакалавърски, 100 магистърски и 74 докторски програми. Обучението се провежда в 30 професионални направления. По този показател университетът е на първо място в страната.

За да откликне на световните тенденции и национални приоритети, Югозападният университет, предложи в последните две години четири нови бакалавърски и пет нови магистърски програми, между които „Национална сигурност”, „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Спорт”, „Превод”, „Археология”, „Медии продуцентство и бизнес” и „Международен PR”.

Югозападният университет разполага със собствена библиотека, която притежава богата колекция от над 200 000 тома научна литература. Университетът притежава една от най-модерните спортни бази в България – многофункционален закрит спортен комплекс, център за функционални изследвания, лаборатория по физиотерапия, център за СПА и рехабилитационни процедури, стадиони, открити спортни площадки. 

С юбилеен плакет „40 години Югозападен университет „Неофит Рилски“  доц. Юруков удостои първия ректор на Висшето училище акад. проф. д-р Благовест Сендов. Той бе развълнуван от полученото отличие и с чувство за хумор изрази надежда, че ще бъде поканен и на 50-годишнината на ЮЗУ „Неофит Рилски“      

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама