Прокуратурата подхвана отново Ченалова, както предрече Цацаров

14:50, 02 ное 16 / Политика 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спецзвеното „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура прецизира две от обвиненията срещу съдия Румяна Ченалова, съобщава bTV. Припомняме, че на 17 октомври главният прокурор Сотир Цацаров, заяви по време на пленум на ВСС - "аферата КТБ ще бъде пратена в съда напролет. Времето на Ченалова също наближава".

Обвиненията срещу Ченалова са за издаване на съдебен протокол с невярно съдържание и за престъпление по служба, което е извършвано в продължение на две години.

Според информацията като съдия по гражданско дело на фирмата „Обединени енергийни търговци“ (ОЕТ) срещу Националната електрическа компания (НЕК) Ченалова е наложила запор на 6,3 млн. лв. на държавната компания. Делото е започнало без да се събере необходимата по закона такса, което блокира съдебния процес. Така над две години НЕК няма достъп до запорираните си пари. Това обаче не е така, тъй като при несъбиране от страна на съда на тази такса, тя се изплаща от съответния съдия по делото. Несъбраната такса не е причина на делото да бъде даден ход и да не бъде решено.

Освен по този казус, Ченалова е обвинена и за делото с убийството пред дискотека "Соло". Според прокуратурата тя е извършила длъжностно престъпление, като е забавила протеста на държавното обвинение срещу оправдателната присъда, наложена на Илиян Тодоров и така му е помогнала да се укрие от правосъдието.

Припомняме, че името на бившият зам.-шеф на СГС Ченалова нашумя покрай скандалите в Софийски градски съд от 2015 г. със случайното разпределение на дела. Също така, тя заедно с бившия председател на градския съд Владимира Янева е част от изтеклите записи известни като "Яневагейт". В последните седмици се появиха, нови част от разговорите между двете съдийки, които насочват към политическо влияние в съдебната система, Във вторник пък, другият участник в тях адв. Мондешки даде интервю, след като прокуратурата не успя да го открие, когато проверяваше записите, в което казва, че те са направени целенасочено от тях тримата. 

Идеята е била записите да се използват, при нужда, за оказване на натиск, покрай скандалите в СГС и смяната на ръководството там. Ченалова отговори почти мигновено на разкритията като каза, че твърденията на Мондешки не са истина и той прави опит да защити себе си и да създаде грешна представа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама