БСП: 40 на сто от новородените в Плевен не са от български произход

14:34, 02 ное 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Демографската криза в страната е резултат на политиката  в здравеопазването да се ограничават непрекъснато болничните разходи. Това заяви пред журналисти председателят на общинския съвет на БСП Свилен Атанасов. 40 на сто от новородените в плевенската университетска болница, която обслужва цяла Северна България не се от български произход, добави той.

За да се подобри статутът на българското здравеопазване е необходимо на първо място да се поставят профилактиката и превенцията на социлно значимите заболявания и да се увеличат парите за профилактика и промоция на здравето, както и за доболничната помощ.  

Атанасов бе категоричен, че депутатите от БСП няма да подкрепят държавния бюджет в този вариант, тъй като той не отговаря на посочените критерии.

На пресконфепенцията, посветена на демографската криза присъстваха още д-р Никодим Нинов и Ева Маринова, зам.председатели на организацията на социалистите в Плевен.

От БСП изнесоха и конкретни данни, свързани с демографската ситуацията у нас, в Плевен и тази в Европа /по информация от НСИ и ЕВРОСТАТ/.

В Европа показателят за продължителност на живота е 83,2 г., в България – 74,7 г., а в Плевен – 74,07 г. Коефициентът на естествен прираст на 1000 души от населението в Европа е 0,2%, в България е отрицателен: -5,2%, а в Плевен -10%.

Коефициентът на детска смъртност на 1000 живородени деца в Европа е 4,3%, в България 7,6%, а в Плевен – 8,5%. Коефициентът на смъртност на 1000 души от населението в Европа е 9,9%, в България 15,6%, а в Плевен – 18,7%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама