Общините и институциите в област Разград са готови за зимния сезон

13:13, 02 ное 16 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Общините  и институциите в област Разград са готови да посрещнат зимата. Това бе отчетено днес на заседание на Областния щаб за координация на спасителни и неотложно-възстановителни работи при бедствия и аварии.

На работната среща, ръководена от областния управител Манол Кившанов, присъстваха представители на седемте общини в областта, ръководители и представители на Областно пътно управление (ОПУ) в Разград, Областната дирекция на МВР, РДПБЗН, ВиК, Центъра за спешна медицинска помощ, „Енерго-Про” и др.

Представителите на общините докладваха, че са актуализирани общинските щабове, във всички общини са проведени срещи с кметовете на кметства, изготвени са заповеди за работа при зимни условия, проверена е готовността на техниката, с която ще се почистват населените места. Във всички детски заведения и училища са осигурени необходимите количества горива, а населението и структурните звена са снабдени с необходимото количество дърва. Докладвано бе още, че са получени списъците на болните на хемодиализа, осигурени са нафта и твърдо гориво, при проблеми с газоподаването в училищата и детските градини, предвидени са достатъчно финансови средства по населени места.

Директорът на Областното пътно управление Людмил Янев обясни, че от 1 ноември индституцията е в режим на зимно поддържане. В края на октомври представители на ведомството, съвместно със служители на ОД “Пожарна безопасност и защита на населението“ и ОД на МВР-Разград са извършили проверка на Консорциум „ТРП Разград 2014“ за наличните материали и техника. Янев посочи, че пътноподдържащата фирма рразполага с три роторни снегорина – по един в Разград, Исперих и Кубрат, четири автогрейдера, шест товарачни машини за инертни материали,  25 снегорина с гребла за чистене, 36 комбинирани машини с гребла и цистерни за разсол или пясък и 13 патрулни автомобили. Янев посочи, че е изготвен оперативен план за работа при зимни условия, разпределени са машините по видове, като за всяка машина има определен маршрут. Проверени са пътнопочистващите фирми и са въведени денонощни дежурства за следене на пътната обстановка. Той посочи, че количествата на инертните материали са доставени на 100 %. Доставени са 1994 тона сол, 4490 тона пясък, 1300 тона луга, което е над 60 процента от изискуемите в началото на зимния сезон, 4 тона калциев двухлорид.

Представителите на ОДМВР и РДПБЗН информираха за пълната готовност на служителите от съответните дирекции за подпомагане на общините и Областния управител при необходимост.

Представителят на РЗИ-Разград и директорът на ЦСМП – Разград също представиха информация за организацията на работа при зимни условия.

Д-р Стойнов– зам. директор на Регионална здравна инспекция - Разград уведоми Областния управител, че са изготвени списъци на болните от областта, нуждаещи се от хемодиализа, като информацията е предадена на пожарната и на кметовете на общините.

Д-р Николай Йоцов - директор на Центъра за спешна медицинска помощ докладва, че медицинските екипи и автомобили са в готовност. Разпределени са високопроходими санитарни автомобили по общините.

Юридически лица, имащи отношение по подготовката за зимния сезон, като ЕНЕРГО – ПРО Мрежи АД и „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД представиха доклади за предприетите превантивни мерки по подготовката за зимата.

По време на заседанието, всички присъстващи увериха председателя на Областния щаб – Манол Кившанов, че са взети всички необходими мерки, според техните правомощия и ресурси, и че имат подготовка за реагиране при влошаване на метеорологичната обстановка.

Относно подготовката за предстоящия зимен сезон, Областният управител ще изготви доклад, който ще бъде изпратен до Министерство на вътрешните работи, в срок до 7 ноември.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама