Ректор и математик са носителите на наградата „Анастасия Тошева“ в Стара Загора

13:04, 02 ное 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Носители на индивидуалното отличие - плакет „Анастасия Тошева” за 2016 г. са ректорът на Тракийски университет Стара Загора проф. д-р Иван  Въшин и математикът Любомир Любенов. Отличието, което се присъжда за постижения на дейци на науката и образованието, с принос за развитието на Стара Загора, както и на ученици и студенти, спечелили призови места в международни и национални конкурси и олимпиади, беше връчено в Деня на будителите на официална церемония снощи в Регионална библиотека „З. Княжески“.

В приветственото си слово зам.-кметът Иванка Сотирова подчерта, че Денят на будителите е празник преди всичко на духовността, на памет за онези родолюбци които са отдавали живота си, със словото и таланта си са се борили за напредъка на нацията.

Проф. д.в.м.н. Иван Въшин за първи път в България работи и защитава 2 дисертации по изолиране и диференциране на микроорганизми в областта на медицината и ветеринарната медицина. Водещ специалист е по безопасност на храните  и автор на 122 научни труда, в т.ч. 53 на чужд език. Математикът Любомир Любенов е подготвил четирите старозагорски деца, извоювали медали на математически състезания в Сингапур и Хонг Конг, организатор е на национално математическо състезание „Математика без граници“. „За първи път от 30 години насам за обучението по математика в Стара Загора е направено толкова много“, зави Любенов.

На церемонията присъстваха областният управител Георги Ранов, председателят на ОбС Емил Христов, председателят на Съюза на учените  - Стара Загора, доц. д-р Васил Хаджиилиев, общински съветници, представители на академичното ръководство на Тракийския университет, на образователни и културни институти, общественици и много граждани.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама