Тервел посрещна деца от Болград, Белица и Доспат

12:18, 02 ное 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от гимназия „Н. Вапцаров“, Белица, СУ „Д. Благоев“, Доспат и „Г. С. Раковски“, Болград (Украйна) и техни учители бяха гости на Тервел от 24 до 28 октомври, съобщи зам.-кметът Дияна Илиева.

Поканата от името на кмета на Общината инж. Живко Георгиев за посещението им бе свързана с участието на младежите в общинския конкурс „Да помним героите на Добруджа!“ Дългогодишното сътрудничество на Клуба за автентичен фолклор и етнография с ръководители Росица Стратиева и Стойка Жекова и на Община Тервел с фондация „Българска памет“ с председател д-р Милен Врабевски доведе до идеята за участие в конкурса да бъдат поканени и възпитаниците на всички училища, с които фондацията работи от България, Молдова, Украйна и Македония. В състезанието се включиха ученици, студенти, възрастни хора от 8 до над 70 години от Тервел, Коларци, Генерал Тошево, Белишко, Доспатско и Болград (Украйна). Представени бяха 100 произведения на изобразителното изкуство, скулптура, литературно творчество - есета, стихотворения, разсъждения, научни съобщения, спомени, вестници, както и презентации и филми.

За четири дни момичетата и момчетата – гости и домакини, успяха да покажат в действие всички уроци за толерантност, за уважение към ближния, за възприемане на различието, за човечността и хуманността в отношенията между хората, независимо от тяхната религия и цвят на кожата. Имаха своите часове по история - посетиха Военното гробище-музей в Добрич, преклониха глави пред новоизградения паметник на Генерал Иван Колев, разгледаха находките на раннохристиянската базилика край с. Оногур, посетиха паметната плоча на Ген. Колев и Първа конна дивизия в с. Кочмар, паметниците на Хан Тервел и Йордан Йовков в Тервел, видяха свидетеля на всички събития в миналото и днес – Стария дъб. Докоснаха се до красотата на българската природа и уникалността на бреговете на Черно море край нос Калиакра. Освен това танцуваха народни и мажоретни танци, изработиха произведения от керамика, свириха на китара и гайда и т. н. По случай Димитровден посетиха двата храма в Тервел „Св. Димитър Солунски“ и „Св. Вмчк Георги Победоносец". По време на награждаването Джени Ахмед от Белица и Анастасия Неруца от Болград поздравиха домакините с есе за Българските будители и стихотворението „Да се завърнеш в бащината къща“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама