Започва делото срещу директорката на дом "Таню Войвода", заключвала деца в изолатор

06:16, 02 ное 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Районен съд-Асеновград започва делото срещу Весела Симеонова. Срещу нея са повдигнати четири обвинения за противозаконно лишаване от свобода. Според обвинителния акт  в качеството си на длъжностно лице – Директор на Дом за деца лишени от родителска грижа „Таню войвода” гр. Асеновград, в нарушение на Правилника за организация и дейността на домовете за деца и на Наредба за критериите и стандартите за социални услуги за деца противозаконно е лишила от свобода едно непълнолетно и едно малолетно лице и лишаването от свобода е продължило повече от две денонощия, а именно четири денонощия.  По данни на прокуратурата в заключването са се включили още двама възпитатели.

Припомняме, че през 2011 година три момичета от дома подадоха жалба в прокуратурата, че са били заключвани в изолатора в продължение на седем дни. Те обвиниха възпитателите си и директорката в системен тормоз и срещу Симеонова бе повдигнато обвинение. Тогава Районен съд-Асеновград я отстрани с мотива, че ще повлияе със служебното си положение върху показанията на децата и на служителите в дома. По-късно обаче окръжните магистрати я върнаха на работа, но кметът на града Емил Караиванов я уволни окончателно от работа.

Делото се разглежда по реда на „Съкратено съдебно следствие” с разпит на част от свидетелите, посочени от страните. За съдебното заседание са призовани за разпит трите пострадали лица.

Материалите срещу другите двама възпитателите са били отделени в друго производство. Те са се признали за виновни и са осъдени като са сключили споразумение, което е било одобрено от съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама