Стартира традиционната акция на полицията „Зима”

11:34, 30 окт 15 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – В. Търново, съвместно с председателя на Съюза на българските автомобилисти – В. Търново Недко Николов, началника на Областен отдел на „Автомобилна администрация ” – В. Търново Йордан Иванов и директора на Областния съвет на Български червен кръст  В. Търново Димитър Русев, оповестиха мерките, предприети от съответните институции по време на традиционната кампания на полицията „Зима”.

Акцията ще се проведе в периода 01 -30 ноември 2015 г. и ще протече в три части – от 01.11 до 08.11. 2015 г. ще се проведе кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”. Кампанията е насочена към водачите на превозни средства – велосипеди и превозни средства с животинска тяга.   Втората част – от 09.11.до 22.11.2015 г. кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите, спрямо пешеходците.

Трета част от 16.11. до 30.11.2015 г. кампания „Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Преди стартирането на всяка от трите части ще ви информираме допълнително от интернет страницата на ОДМВР – В. Търново. Предвидено е за всяка част да се провеждат специализирани полицейски операции и да се определи Ден без жертви на пътя.

Ще се извърши оглед за състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа, с най-голяма концентрация на пътни произшествия, съобщи старши инспектор Радостин Върбанов от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – В. Търново.

От 01.11.2015 г. до 08.11.2015 г. ще се проведе кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”. Тя е насочена към водачите на велосипеди и превозни средства с животинска тяга. 6 ноември 2015 г. е избран за Ден без велосипедисти – жертви на пътя.

Водачите на пътни превозни средства, сред които велосипедисти и животинска тяга участват активно в пътното движение през всички сезони. Преминаването към зимния сезон само по себе си води до увеличаване на броя на произшествията, които освен с несъобразена или превишена скорост се характеризират и с подценяване от страна на водачите на необходимостта от подготовка на превозните средства за зимни условия, уточни още той.

От началото на годината до 29 октомври на територията на област В. Търново са регистрирани 191 тежки пътно транспортни произшествия, при които са загинали 18 граждани и са били ранени 242-ма. През същия период на миналата година са регистрирани 141 тежки пътни инцидента с 14 загинали и 168 ранени граждани, сочат данните на сектор „Пътна полиция”, каза инспектор Пенчо Христов.

Завишен контрол се предвижда за спазване на времето за шофиране и почивка от страна на водачите на товарни автомобили, засилени проверки относно техническото състояние на возилата, както и контрол по пунктовете за периодични прегледи. Товарен автомобил в неизправно техническо състояние няма да бъде допускан на пътя, обеща началника на Областния отдел на Автомобилна администрация Йордан Иванов. Той обясни, че имат готовност за пълно съдействие на полицията при необходимост от затваряне на определени пътни участъци.

Информация за пътната обстановка ще могат да получават гражданите на тел. 146, който се избира безплатно от цялата страна, съобщи председателя на Съюза на българските автомобилисти Недко Николов.

Той обясни още, че през месец ноември ще се извършват безплатни проверки на осветлението на автомобилите, замерване на плътността на електролита на акумулаторната батерия, проверка на течността за чистачките, ще се провеждат консултации с гражданите са големината на грайфера на гумите и ще се извършват безплатни технически прегледи.

Димитър Русев от БЧК пък припомним какви трябва да са първите действия на гражданите, станали свидетели на пътен инцидент с пострадали или пристигнали първи на мястото на произшествието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама