Росен Плевнелиев: Хакерските атаки в изборния ден са нов "Костинброд"

11:30, 30 окт 15 / Политика 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Лично съм сезирал Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) за хакерските атаки в деня на изборите. За мен тези хакерски атаки не са случайни. Това е нов Костинброд. Те целяха да подхранят съмненията на българските граждани за електронното гласуване. Кой от Централната избирателна комисия (ЦИК) даде инструкции да не се дават бюлетини. Чакам отговори на тези въпроси и ви уверявам, че аз няма да оставя нещата така“. Това обяви държавния глава Росен Плевнелиев пред журналисти.

В деня за размисъл преди парламентарния вот 2013 в печатницата в Костинброд бяха открити над 300 хил. бюлетини. Скандалът се отрази и на изборните резултати. На изборите в неделя пък хакерска атака блокира сайтовете на ЦИК, МВР и ГРАО.

Президентът обясни, че е изключително доволен от резултатите от референдума за електронното гласуване и подкрепата на близо 1 800 000 български гласоподаватели. Той благодари на всеки, подкрепил референдума за това, че не се е поддал на откровенните бойкот на електронното гласуване от страна на политиците.

„Сред тези гласове няма да намерите нито един купен вот, никой не си е дал гласа, защото очаква някакъв пост. Това е истинският глас на българите. Хората сами търсеха информация, отказана им от техните представители. Това е единственото гласуване от 25 години насам, в което не личат политическите пристрастия. Бюлетина пуснаха както хората от различните партии, така и хора от малките и от големите градове“, каза Плевнелиев.

Президентът подчерта голямата подкрепа на гражданите за електронното гласуване на фона на липсата на информационна кампания за референдума, както и факта, че в редица секции в страната на гласоподавателите не бяха давани или дори отказвани бюлетини за допитването. Плевнелиев апелира депутатите да се съобразят с резултата и с желанието на българите.

„Неуредиците в нощта на изборите показаха колко ще облечким българите, ако гласуваме електронно. Доказателството за това видяхме и след изборите в „Арена Армеец“. Ако депутатите пренебрегнат резултата от референдума и откажат да чуят хората, ще допуснат огромна политическа грешка. Апелирам парламентът да използва редкия шанс и подадената от гражданите ръка и да го използва“, заяви президентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама