Половин милион невалидни бюлетини за местен парламент

10:01, 30 окт 15 / Политика 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рекорден брой невалидни бюлетини на вота за общински съветници. 463 695 или 14,09% са недействителните гласове, показва справка на "Отворен парламент". За сравнение при изборите за Народно събрание през миналата година те са били над два пъти по-малко - 6,29%. А на вота за евродепутати през 2009 г. - едва 0,90%.

Според изборните експерти основната причина е промяната на Изборния кодекс. Анализът показва, че всеки път, когато изборното законодателство е променяно, грешките на избирателите скачат. Така например на през 2009 г., на изборите за парламент, невалидните гласове са били едва 2.20%. Две години по-късно, когато в сила вече е Изборния кодекс "Фидосова", недействителните бюлетини скачат три пъти.

Анализът на "Отворен парламент" показва още, че грешките стават най-вече в малките общини и села. Интерактивната карта, подготвена от специалистите, показва, че в големите областни градове, процентът на невалидните бюлетини е под 10%.

Както показват данните от картата, 76 обаче са общините, където намерените недействителните гласове на изборите за общински съветници са над 20 %. В общините Антон, Бойница, Опан, Мирково, Ценово, Земен и Ветово недействителните гласове са най-висок процент от подадените гласове за общински съветници.

"Реален анализ на причините за ръста в недействителните гласове, ще допринесе за обективна оценка на провежданата информационна кампания насочена към избирателите, както и за степента на подготвеност на изборната администрация (в това число представители на РИК, ОИК, СИК). Чрез подобен анализ ще могат да се потърсят слабите страни в тези направления на изборния процес, да се изготвят препоръки и насочат усилия за ефективното им подобряване", пишат от "Отворен парламент".

Интерактивната карта може да видите ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама