Цветозар Томов: Големият брой недействителни бюлетини е заради технологията на гласуване

09:40, 30 окт 15 / Политика 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Големият брой недействителни бюлетини се дължи на технологията на гласуване, каза пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

За листите за общински съветници броят на невалидните гласове е над 14%, което е рекорд. 

Високият процент невалидни бюлетини следва да се анализира, като се отчита обстоятелството, че в много случаи хора, които не искат да гласуват за определен избор, са получавали бюлетина, защото се подписват в един избирателен списък за местните избори и имат право да получат всички бюлетини, с които да гласуват, обясни Томов.

По думите му, когато тези хора не се възползват от правото си да гласуват за някой от видовете избори, техният глас става недействителен. Това води до по-голямо натрупване на недействителни бюлетини отколкото, ако изборът беше единичен.

Според Цветозар Томов трябва да се търсят възможности да се опростят протоколите.

Проблем има и при преференциите, не скри Томов. „Оттук насетне единствената възможна процедура е тези кандидати, които се чувстват засегнати, да обжалват решението на общинските комисии в Административния съд, посочи той.

ЦИК ще направи анализ на несъответствията в цялата страна и ще го публикува.

„Вторият тур на изборите ще бъде значително по-лека задача за секционните избирателни комисии и за общинските избирателни комисии. Надявам се, че този път предаването на изборните книжа ще мине значително по-гладко“, обобщи говорителят на ЦИК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама