Право на отговор: Кандидатът за кмет на Община Тервел Марияна Пасева обяви две хиляди тервелчани за крепостни селяни

09:44, 30 окт 15 / Политика 25 1212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Право на отговор на кандидата за кмет на Община Тервел, издигнат от БСП, Живко Георгиев относно публикацията „МК „За нов Тервел“: Сложните избори в Тервел” от 29.10.2015 г.:

В платена публикация Марияна Пасева, кандидат за кмет на коалицията от ДПС, НДСВ и БЗНС "Александър Стамболийски" обясни незадоволителния си резултат от първия тур на кметските избори с твърдението, че 2000 души в Общината са продали гласа си в моя полза. Доводите й бяха подкрепени с конкретни сравнения на числа.Сравненията са некоректни и манипулативни. В платената публикация на Марияна Пасева се сравняват числа по отделни избирателни секции за последните парламентарни, съпоставено към настоящите местни избори - нещо, което е лишено от всякаква логика и цели манипулация на фактите. Най-малко по следните няколко причини:

            1. Избирателната активност на парламентарните избори в Община Тервел традиционно е два пъти по-ниска от тази на местните избори. Нашата община има една  от най-високите избирателни активности за местни избори в Област Добрич и този факт се отнася за всички местни избори от 1990 година до момента;

            2. За местните избори важи понятието "уседналост" и по тази причина за настоящите  местни избори 7 155 души, които имат постоянен адрес в Община Тервел и настоящ адрес в страни извън Европейския съюз (т.е. живеят в Република Турция и други страни) нямат избирателни права и не могат да избират кметове и общински съветници. Същите 7 155 души обаче имат право да гласуват на парламентарни избори и голяма част от тях упражняват правото си на глас в Община Тервел. Упражниха го и на последните парламентарни избори през 2014 година;

            3. От съществено значение за резултатите на местни избори в селата е фигурата на кандидата за кмет на населеното място.Когато хората предпочитат определен кандидат за кмет на селото си, обикновено се отъждествяват с него и в избора за общински кмет.Не без значение е и фактът дали от дадено село има кандидати за общински съветници, които да имат подкрепата на хората, които ги познават. Има още редица особености на местните избори, които ги отличават съществено от парламентарните и правят сравненията между двата вида избори напълно неуместни.

            Коректното сравнение е това между два поредни местни избора.За това сравняваме данните от местните избори през 2011 и тези, които се проведоха преди няколко дни. И, за да бъде съвсем точно сравнението, данните, които съпоставяме са само за първи тур ( и през 2011, и през 2015).

            В споменатите избирателни секции данните за гласувалите за мен граждани са следните и те могат да бъдат проверени в публикуваните секционни протоколи,налични и към момента на електронната страница на ЦИК:

*с. Честименско - през 2011 година в това село са ме подкрепили 122 души, а преди дни - 129 души ;

*с.Каблешково - през 2011 година в това село съм имал подкрепа от 102 -ма души, а сега - от 152-ма;

*с.Орляк - през 2011 година в моя полза е отчетен резултат от 261 души, а сега - от 306.

*кв.Север на гр.Тервел - 248 души през 2011 година са ме подкрепили в тази секция, а през 2015 -та - 316 души.

            В град Тервел и през 2011 , и на 25 октомври т.г. получих подкрепата на повече от 2000 души.

            За мен е обидно това, че някой нарича хората от Тервел крепостни селяни. Друг коментар нямам и не мога да имам.Мисля, че когато човек работи нещо, дори и когато става дума за анализ на изборни резултати, той трябва да притежава съответния професионализъм. Не е моя вината за това, че са попарени нечии големи надежди за електорална подкрепа на местни избори,градени върху анализ на парламентарни избори.Всеки разумен човек знае, че не можеш да сравняваш несравними неща и да очакваш достоверен резултат от такова сравнение.

            В платената публикация съм обвиняван и в насаждане на етническа омраза.Дълги години бях директор на завод "Пластхим", израснал съм, учил съм и съм работил  добре със стотици етнически турци от нашата община.Никога не съм разделял хората на българи и турци, а през годините в които бях кмет на Община Тервел съм подготвял и реализирал множество проекти за села, в които населението е предимно от етнически турци. Най-красноречив пример за това е новоизграденото читалище в с.Зърнево - едно от селата с изцяло турско население. Друг пример е откритият преди по-малко от два месеца център за социални услуги в с. Поп Груево. В Община Тервел и звената към нея, както и по програми за заетост също работят много етнически турци. Твърдението на Марияна Пасева е изключително обидно за мен и за хората, с които работя.

            По отношение на сравнението на общината с лунен пейзаж: когато не искаш да видиш нещо, не можеш да го видиш. Нашата Община е с двойно по-нисък  процент безработица от другите две малки общини в областта, а преасфалтираните пътища и улици са десетки километри. Разбира се, че има още много работа за вършене, но на обвиненията за липса на инвестиции бих отговорил така: какво е пречило  на тези, които имат възможност да привлекат инвеститори, да го направят досега? Ако не са го направили, как да им повярваме, че ще могат да го направят като кметове? И, трябва ли да имам дебат за каквото и да е в Община Тервел с кандидат за кмет, който не представи предизборна платформа, а я замени с безплатни екскурзии, дрехи, пакети с хранителни продукти, клевети и заплахи към всеки в общината, изразил подкрепа за друг кандидат за кмет?

            Каквито и да са резултатите от предстоящия избор, аз се радвам, че приключва един период от време, какъвто хората в Община Тервел преживяват за първи път. Каквито и избори да е имало досега, никога не бе губен добрият тон между кандидатите, никога гражданите не бяха заливани с толкова унизителни предложения за „благини”, както и с порои от клевети. Съжалявам за това, че няма механизъм, който да пресява кандидатите за кметове на общини, за да могат гражданите да имат възможност за истински избор.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама