Общественият съвет към ЦИК с препоръки за втория тур на изборите

22:58, 29 окт 15 / Политика 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) излезе с препоръки за подобряване на организацията на балотажа след хаоса на първия тур на местните избори.

Общественият съвет е консултативен орган с основна цел да съдейства за осигуряване на прозрачност, демократичност и честност в изборния процес. Като постоянно действащ орган, между изборите Общественият съвет анализира всички аспекти на изборния процес, предоставя експертни становища и активно участва в обсъждане на промени на изборното законодателство и практики. 

Ето и препоръките:

За избирателните списъци

При гласуване с една и при гласуване с три бюлетини (за кмет на община, за кмет на кметство или район и за общински съветници - бел. ред.) в списъка се полага един подпис и при нужда от проверка не може да се установи откъде идва разликата между броя гласували и намерените в избирателната кутия бюлетини. И на 1 ноември ще има населени места със съвместяване на избори. В тази връзка предлагаме в избирателния списък да се полагат толкова подписа, след подаване на гласа, колкото бюлетини са получени.

И след "изчистване" на списъците все още има индикации за организирани групи гласоподаватели. Отправяме апел към МВР и прокуратурата за продължаване на акцията срещу всички форми на купен и корпоративен вот.

За бюлетините

Бюлетините са с най-добра защита, отпечатвани, транспортирани и съхранявани като ценни книжа. Разбирането от членове на секционните избирателни комисии (СИК) на значимостта на тези защити не винаги е на съответното ниво. В секции в различни региони на страната са констатирани съществени нарушения на процедурата на гласуване – предварително откъсване и разпластяване на бюлетините, откъсване на контролния номер на бюлетините без сравнение с номерата на кочана, подаване на бюлетини предварително подпечатани с два печата. Отправяме апел към ОИК да опреснят инструкциите за боравене с бюлетините

За техниката и консумативите в СИК

Проблемите с техниката в СИК са масово явление: неработеща копирна техника, липса на тонер или недостатъчно количество.Отправяме към общинските администрации за техническо осигуряване на секциите.

За жалбите и сигналите до ОИК

Липсва общ стандарт за общинските избирателни комисии (ОИК) за регистрация и отговор на жалби и сигнали. Липсва отговор на много подадени жалби и сигнали за нарушения в изборния ден и тяхното движение не може да се проследи. Отправяме апел към ЦИК да разпореди на ОИК да спазват стриктно правилата на Изборния кодекс за работа с жалбите.

За продължителността на изборния ден

Въпреки ограничението на Изборния кодекс, наблюдавани са случаи когато големи групи хора се появяват за гласуване малко преди затваряне. Това води до удължаване на изборния ден и след 20 часа. Бяха констатирани СИК, в които изборният ден приключи между 21.30 и 22.00 часа. Настояваме ОИК и СИК да спазват стриктно разпоредбите на Изборния кодекс и да не допускат гласуване след 20.00 часа.

За недействителните бюлетини

Изключително висок остава броя на недействителните бюлетини – около 400 000. Отправяме апел към ОИК да опреснят инструкциите към СИК: да не дават бюлетини за избори, за които избирателите изрично са изразили нежелание да гласуват в случаите на произвеждане на повече от един избор.

Изборите бяха много тежки, най-сложните провеждани досега. Много и различни фактори доведоха до проблеми при отчитане на преференциите и предаване на протоколите. Цялостен анализ след приключване на изборите,  след втория тур, което е ситуацията в по-голяма част от страната, ще подпомогне решения, които да не допускат в бъдеще наблюдаваните проблеми.

В този момент стоварването на отговорността върху единични институции и лица не допринася за разбиране на сложната взаимна обвързаност на законодателство и институции, но създава усещане за липса на механизми за управление и води до девалвиране на доверието в институциите и провеждането на изборния процес.

Всички членове на СИК, ОИК и ЦИК, всички служители на министерства и ведомства, които съвестно си свършиха работата преди и през дългия изборен ден и още по-дългия процес на предаване на протоколи, валидираха избора на всички нас. Сега се надяваме втория тур да бъде по-лек за изпълнение, въпреки че е много по-тежък поради изключително кратките срокове.

След изборите Общественият съвет ще анализира всички аспекти на изборния процес, ще предостави експертни становища и активно ще участва в обсъждане на промени на изборното законодателство и практики.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама