Втори неуспешен атентат срещу Алексей Петров (обобщение)

20:31, 29 окт 15 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В разгара на скандалите около местния вот неизвестни стреляха с два гранатомета срещу бившата барета, бизнесмен, застраховател, неуспял кандидат за президент, обвиняем по делото „Октопод“ и преподавател Алексей Петров.

Стрелбата е започнала, малко след като с бронирания си автомобил той е напуснал дома си в столичния кв. „Кръстова вада“. Охранителите веднага са го върнали обратно, а по информация на БНТ единият гранатомет е намерен на мястото на престъплението. Инцидентът промени дори и дневния ред на депутатите, които прекъснаха заседанието си, за да изслушат вътрешния министър Румяна Бъчварова по случая.

Предишният атентат срещу Петров беше през 2002 г., когато той беше прострелян на излизане от офиса си на басейна „Спартак“. Той беше в тежко състояние с огнестрелна рана в гърдите и бедрото.

София Topnovini.bg публикува хронологичния ред на събитията около атентата днес: 

В 9.15 часа тази сутрин се появи информация за опит за атентат срещу Петров. Неизвестни лица са стреляли с гранотомети по бронирания му автомобил, с който е напускал столичния квартал „Кръстова вада”.

9:45 Съсед на баретата разказа пред медии, че е чул две последователни експлозии, от които са се разтресли стъклата на прозорците. Той оприличи шума на този от земетресение.

10.10 Друг свидетел даде по-подробна информация. Той е видял от терасата си как Алексей Петров се е върнал с вече повредения си автомобил обратно пред дома си. Един от охранителите на баретата е казал на съседа, че Петров е невредим и няма нужда от лекарска помощ. По думите на очевидеца през това време червен „Опел Вектра“ е напуснал бързо района на местопрестъплението.

10.35 От трибуната на Народното събрание вътрешният министър Румяна Бъчварова, която спешно беше привикана от депутатите заради случая, каза, че органите на реда са организирали „заградителни мероприятия“ в София и в цялата страна за установяване на автомобила на атентаторите срещу Алексей Петров. По първоначална информация става въпрос за червен "Опел". Тя потвърди, че са използвани РПГ.

10:45 Екип от сапьори започна огледи на местопрестъплението.

11:00 „Стрелбата срещу мен е грешка. Оставам на това мнение. Няма нищо конкретно”. Това заяви Алексей Петров в коментар пред „Нова телевизия“. Бизнесменът посочи, че не е получавал заплахи и нямал подозрения за това, че ще стане мишена на покушение. Не смятал, че причина за нападението са бизнес делата му.

11.15 Софийската градска прокуратура (СГП) започна разследване на опит за убийство по начин и средства, опасни за мнозина (стрелба с гранатомет по лек автомобил) – престъпление по чл. 116 ал.1 т.6 от НК вр. с чл. 18 ал.1 НК.

Около 11.20 на мястото пристигна и началникът на СДВР Младен Маринов, който не спря пред медиите, а се отправи към местопрестъплението.

11.30 Председателят на БСП Михаил Миков заяви в кулоарите на парламента, че България се връща в мутренските години. По думите му очевидно има връзка с цялостната обстановка.Случващото се отклонявало вниманието от най-важните въпроси около провеждането на изборите. „Очевидно е, че бдителният гражданин и неговите приятели, които днес са на власт, са част от онова, което беше в България", отбеляза той и допълни, че е странно, че този и други проблеми се случват около изборите.

12:00 От ДПС призоваха случаят да не се използва за тяснополитически цели, а от Патриотичния фронт сравниха обстановката у нас с някоя от африканските държави. От ГЕРБ  пък се похвалиха, че инцидентът е резултат от борбата с престъпността.  

12.30 "Атентатът с гранатомет, с който беше направен опит да бъде взривен автомобилът на Алексей Петров изобщо не е случаен". Това заяви за София Topnovini.bg Николай Радулов – главен секретар на МВР в правителството на Иван Костов и експерт по национална сигурност.

„Тази стрелба ми напомня за една друга стрелба с гранатомет, която се случи през 2001 г. пред басейна „Мария Луиза“. Тогава стреляха по един от братята Пехливанови. По това време имаше много спорове в тези среди по отношение на наследството на Поли Пантев – наркобосът, който беше застрелян на остров Аруба. Тогава по същия начин беше стреляно по джипа на Пантев, но от близко разстояние“.

12.50 Шефът на столичната полиция Младен Маринов сподели пред медиите, че не се е виждал с Алексей Петров. Маринов поясни, че по случая се води разследване от компетентните органи – събират се доказателства и се разпитват свидетели. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама