Ирина Бокова: Изправени сме пред културно прочистване

20:13, 29 окт 15 25 559 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екстремистите искат да заличат историята, да няма нищо друго преди тях. Това, пред което сме изправени в момента, е културно прочистване, преследване на малцинства, заяви генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова в ефира на БНТ.

„За съжаление има такива нападения всеки ден. Опитваме се да наблюдаваме ситуацията и чрез сателитни снимки. Имаме много контакти сред местното население, от експертната общност и буквално преди два дена очакваме сега да се потвърди нова информация за поредна атака, за поредни разрушения“

По думите й по-скритата страна на тази трагедия са незаконните археологически разкопки, трафикът на културни ценности, които се случват всеки ден и с които се финансират екстремизма и тероризма.

„Когато ние приехме в рамките на ООН новия дневен ред до 2030 г. и направихме равносметката на това, което е направено за последните 15 години, бих казала с огромно задоволство, че в момента младото поколение, ние всички, сме най-образованото поколение, което човечеството е имало“, каза още Бокова.

„Естествено е да се говори на тази тема. Аз от 6 години съм начело на ЮНЕСКО. Това е голяма отговорност и голям комплимент за мен“, така Бокова отговори на въпрос за евентуалното спечелване на поста генерален секретар на ООН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама