Сливен е на 8-мо място по сключени договори, обявиха на заседание на Областния съвет по енергийна ефективност

17:55, 29 окт 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Редовно заседание на Областния съвет по енергийна ефективност /ОСЕЕ/ се проведе в Сливен. Акцент в заседанието беше новото законодателство в областта на устойчивото енергийно развитие и състояние на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници в област Сливен, представено от инж. Евелина Пирушкина - главен експерт в Териториално звено-Бургас на Агенцията по устойчиво енергийно развитие.

Оповестено бе, че област Сливен е на 8-мо място по брой сключени договори сред областите в страната. Тези договори обхващат общо 4255 самостоятелни обекта с разгърната застроена площ 372 534 кв.м.

По време на заседанието стана ясно, че общият брой на сградите в област Сливен, отговарящи на условията на Националната програма за енергийна ефективност е 297 (община Сливен – 278; община Нова Загора – 17; община Котел – няма; община Твърдица – 2). Кандидатствалите сдружения на собственици в тези сгради са 63. С тях общините са сключили договор, като предстои изпълнение на дейностите по програмата.

По отношение на възлагането от общините на дейностите по обновяването към момента в Община Сливен се провежда процедура по ЗОП за техническо и енергийно обследване. В Общините Нова Загора и Твърдица тази процедура е приключила и има сключени съответно 2 договора за 11 сгради в Нова Загора и сключен и изпълнен 1 договор за 2 сгради в Твърдица. Само в Община Твърдица е в ход процедурата по ЗОП за инвестиционен проект и строително-монтажни работи. В другите общини тази процедура все още предстои.

Заседанието се председателства от заместник областния управител Камен Костов, който обяви при откриването, че постигането на енергийна сигурност е едно от основните политически и икономически предизвикателства на днешното време. Достъпът до надеждни и екологично чисти енергийни източници е важен фактор за конкурентоспособността на икономиката и за опазването на околната среда. В тази връзка той заяви подкрепата на Областна администрация за всички инвеститори в областта на енергетиката.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама