Горанов склонил да преосмисли бюджета на ВСС

17:28, 29 окт 15 / Политика 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на финансите Владислав Горанов е склонил да преосмисли какъв бюджет да отпусне за съдебната система за следващата година. Това съобщи представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова. От думите й обаче стана ясно, че конкретни цифрови параметри не са били обсъждани на провелата се днес среща.

От ВСС настояват за 542.5 млн. лв., а министърът на финансите бе предвидил 473 млн. лв. Допълнителните средства са нужни за актуализиране на заплатите на магистратите и нормалното функциониране на системата.

Магистратите обаче са постигнали успех при друга важна точка - Горанов е обещал, че няма той да определя колко да са заплатите на съдиите и прокурорите, което бе определено от ВСС за "потъпкване" на Конституцията. А анализаторите намекнаха, че това е директен опит за контрол над съдебната власт.

Горанов е бил удовлетворен от проектореформите, които ВСС вече е започнала - реформа на съдебната карта, проследяване и оценяване на ефективността на военните съдилища и прокуратури и специализираните съдилища и прокуратури. "Той ги припозна като стратегически и адекватни", каза Найденова.

Финансовият министър е обещал и да инициира законодателни промени, чрез които държавните съдебни изпълнители ще могат да събират дълговете към съдебната система, които към момента са около 740 млн. лв.

Очаква се проектобюджетът да бъде гледан утре на извънредно заседание на Министерски съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама