Слагат прегради за снега по пътища в Старозагорско

17:05, 29 окт 15 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започва поставянето на прегради по определени пътни участъци в Старозагорско, за намаляване на снегонавяванията. Това стана ясно днес на заседание на Областната комисия за действие при бедствия и аварии съвместно с пътноподдържащи фирми и институции, свързани с поддръжката на пътищата и осигуряване на нормално движение през зимния сезон.

Преградите ще бъдат поставени на „студените” точки в областта, където сатват най-големи преспи. Такива са пътя за село Ветрен, старият път за Нова Загора при село Подслон, на пътя между Богомилово и Ракитница, по пътя Казанлък-Енина, на равния участък за връх Шипка, край могилата „Светицата”, както и на подстъпите към прохода на Републиката. За да бъдат монтирани безпрепятствено преградите, от Областна служба „Земеделие” са подготвили заповеди до собственици на селскостопански земи и до арендаторите, с които те се задължават да допуснат полагането на съоръженията в имотите им.

И двете фирми, които поддържат пътната мрежа  – „Пи Ес Ай” и „Ес Би Ес” обявиха  пълна готовност за зимата. Техниката е в изрядно състояние, а инертните материали са осигурени на 90%. От 1 ноември служители на двете фирми ще започната да дават 24-часови дежурства и да подават сигнали при влошаване на пътната обстановка.

Комисар Стоян Колев, шеф на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” съобщи, че 50% от техниката на дирекцията е нова, надеждна и с висока проходимост. Изготвя се и национален регистър на най-конфликтните точки по пътищата, които са възниквали при тежки зимни условия през последните 5 г. За областта те са около 11. Вече има изготвен списък и на туристическите обекти с места за настаняване, както и с актуалните телефони на техните стопани.

Директорът на „Пътна полиция” Делян Славов докладва, че проверките на вертикалната и хоризонтална маркировка на пътищата в областта вече са извършени. Почти навсякъде маркировката и знаците са поддържани в добро състояние. Определени са и местата, на които ще бъдат спирани колите и тежкотоварните автомобили, ако проходите Шипка или Хаинбоаз бъдат затворени при критична ситуация.

Представителите на 11-те общини в Старозагорска област представиха доклади за извършените за зимната подготовка мероприятия.

Д-р Златина Нанева, директор на Регионалната здравна инспекция, съобщи, че е изготвен списък с всички болни от областта, които са на хемодиализа. Създадена е необходимата координация с други институции, за да могат те своевременно да бъдат извозвани при усложнена метеорологична обстановка.

Накрая на заседанието областният управител инж. Георги Ранов и заместникът му Маноил Манев изразиха удовлетворението си от работата на институциите и от доброто взаимодействие между тях до този момент.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама