Сметната палата не завери отчета на Софийския уверситет, висшето училище определи това като поредна атака

17:11, 29 окт 15 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Годишният финансов отчет на университета не дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество към 31 декември 2014 г., се казва в становището на одиторите. Ето какво пишат още те:

„Установени са некоригирани съществени отклонения, констатирани и при предходни финансови одити на годишните финансови отчети за 2012 г. и за 2013 г., които са заверени и за двете години с „резерви“:

- Не е извършена инвентаризация и не е осигурена аналитична отчетност на част от активите на университета в размер на 9 657 479 лв.

- Неправилно са били отчетени дълготрайни материални активи и не са отразени промените в дяловете на инвестициите на университета в търговски дружества. Липсва и информация относно стойностната оценка на тези съучастия към края на 2014 г.

- Не са осчетоводени поети ангажименти по сключени договори, действащи към 31.12.2014 г., в размер на 6 545 744 лв. В резултат на одита на Сметната палата това нарушение вече е отстранено.

Одитният доклад и одитното становище се изпращат на Комисията по образование и наука и на Комисията по бюджет и финанси към 43-то Народно събрание, на министъра на финансите и на министъра на образованието, завършва становището на одиторите“.

Не закъсня и отговорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. В късния следобед, висшето училище излезе с позиция:

„Създава се впечатление, че атаката срещу най-авторитетното висше училище в България продължава, доколкото в доклада с оценката на екипа нямаше резерви, а в официалното становище, връчено лично от директора на отдела, извършил проверката, отчетът се заверяваше с резерви", се казва в позицията на университета.

"Изключително странно е, че днес Сметната палата на база на същия доклад оповестява различно от това становище. Прави впечатление, че оповестената от Сметната палата информация идва веднага след като Софийският университет успя да докаже и получи от НАП удостоверение, че не дължи сумите, тиражирани от различни медии в последните седмици“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама