От Националната библиотека ще протестират заради унизителните заплати

17:06, 29 окт 15 / Култура 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служителите в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ излизат на протест заради унизително ниските заплати.Това съобщават в писмо до медиите от синдикалните организации в библиотеката.

Средната заплата там е 489 лв., като те настояват в бюджета за следваща година да бъдат предвидени средства за повишаване на доходите им.

Засега предвиждат да протестират само символично, като на 10 декември излязат пред сградата в обедната почивка.

Унизително е, всеки може да изчисли, след като според НСИ средната заплата за София е 1202 лв., заяви пред София Topnovini.bg председателят на единия от синдикатите в институцията – КТ „Подкрепа“ Иван Добромиров.

Той уточни, че служителите никога не са взимали пари, например, за дрехи – макар че са представителна институция – често има чужди делегации и мероприятия. Нямат и не са имали и ваучери за храна. Не са им осигурени и необходимите годишни медицински прегледи, макар повечето служители да страдат от различни видове алергични заболявания заради средата, в която работят.

Забравени сме, а безценните фондове може да бъдат загубени безвъзвратно, ако не се поддържат, обясни още Добромиров.

Парното в библиотеката е пуснато едва вчера, а топла вода няма от месец март.

С уточнението, че не всичко зависи изцяло от министъра, Добромиров уточни, че два пъти са разговаряли с Вежди Рашидов, както и със служебни министри, но до момента няма резултат.

„Не искаме грандиозно увеличение, ето учителите постигнаха нещо, макар и малко, но не можем да продължаваме да мълчим“, каза още синдикалистът.

Той посочи, че са изпълнили условието на финансовия министър Владислав Горанов за 10-процентни съкращения.

По думите му младите не се задържат дълго на работа в библиотеката, а така няма и приемственост. До 1989 г. там са работили 560 души, а сега са около 220. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама