Увеличават се катастрофите със загинали във Варненско

16:41, 29 окт 15 25 571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
47 души са загинали, а 778 са ранени при 626 тежки катастрофи, регистрирани във Варна и региона от началото на годината досега. През 2015-а тежките катастрофи са се увеличили с 43, като убитите са с 10 повече, а ранените – с 40, сочи черната статистика на Пътната полиция. Стряскащите данни бяха огласени в навечерието на традиционната акция "Зима”, която във Варна започна с проверка по широкообхватния метод на Аспаруховия мост.

По думите на експерти по пътна безопасност голяма част от тежките катастрофи възникват през тъмната част от денонощието, а участниците в движението се адаптират трудно към промените в метеорологичната и пътната обстановка през есенно-зимния сезон. Неадекватното поведение на шофьори и пешеходци често води до възникване на катастрофи, немалко от които са с фатален край.

По повод предстоящата акция "Зима", която ще се реализира през месец ноември на територията на цялата страна, главен инспектор Драгомир Ганчев и инспектор Велико Маринов от сектор "Пътна полиция” – Варна представиха тазгодишните инициативи. Очертани бяха основните акценти в кампанията, която ще се разгърне в три етапа.

В първия – от 1 до 8 ноември – вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на каруци. От 9 до 22 ноември акцентът е поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. В рамките на третия етап – от 16 до 30 ноември – кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на автомобилите, както и готовността им за движение в зимни условия.

В периода на протичане на акцията е планиран оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на уличната мрежа с повишена опасност за пътни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до стопаните на пътя за отстраняване на неизправностите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама