КРИБ срещу Горанов за актуализация на Бюджет 2015

15:33, 29 окт 15 / Политика 25 563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) се обявиха против намерението на министъра на финансите Владислав Горанов да актуализира Бюджет 2015, като даде още стотици милиони на някои от министерствата и ведомствата за харчове. Според КРИБ това е отказ от реформи.

Работодателите са против и догодина да плащат първите три дни болнични.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза по време на заседанието на Тристранния съвет, че бизнесът не може да подкрепи запазването на плащането на първите три дни болнични, тъй като мярката е въведена като антикризисна и е трябвало да действа до края на 2010 година.

Това стана ясно след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, проведено днес. Недоволство от актуализацията изразиха и от БСП.

Междувременно самият Горанов заяви, че дефицитът за тази година ще е 3.1%, а не очакваните 2.8%. Той отбеляза, че една от причините за генерирането на повече от предвидения дефицит са допълнителните разходи по бюджетите на общините, свързани с програмния период и изборния цикъл, в който местните власти се намират. Заедно с това някои ведомства - силовите - не са постигнали съкращенията в административните разходи, които са имали като цели за годината, но тази задача им се пренася и за догодина, уточни финансовият министър.

“Основните приоритети за бюджета за догодина са фискалната стабилност и да се намали дефицита, който беше натрупан през 2014 г. Разчетите от пролетта показваха, че можем да намалим дефицита до 2.5% от БВП до следващата пролет, но сега предлагам ускоряване до 2.1%, което е напълно постижимо. Ако работим по същия начин, можем да имаме балансиран бюджет още през 2018 г., свеждайки дефицита на консолидирания бюджет до 1 на сто от брутния вътрешен продукт”, каза още Горанов.

В бюджета за догодина е заложено намаляване на дефицита до 2.1%, за който финансовият министър е оптимист. По време на заседанието той обяви, че тазгодишната цел от дефицит от 3% от БВП няма да може да се постгне заради увеличаване на разходите и трансферите в държавния бюджет в края на годината и стойността ще остане около 3.1% или повече. "Това е най-консервативната прогноза", коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама