Премиер и президент откриха магистрала "Марица" край Оризово

15:09, 29 окт 15 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последният лот на автомагистрала "Марица" откриха днес край старозагорското село Оризово. Пътният участък Оризово – Димитровград е  с дължина 31,4 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма Агенция „Пътна инфраструктура“ изгради двата Лота на магистралата с обща дължина 65,62 км в участъка от Оризово до Харманли.

На официалната церемония присъстваха Росен Плевнелиев, президент на Република България, премиерътБойко Борисов, министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и др.

Автомагистрала „Марица“ е с обща дължина от около 117 км и осъществява връзка по направлението между автомагистрала „Тракия“ и ГКПП „Капитан Андреево“.

"Вече имаме магистрала, 35 години чакахме тези 117 км", каза регионалният министър Лиляна Павлова. По думите й с откриването на магистралата целият транзитен трафик от Турция ще минава оттук, а хората от малките населени места и малките пътища, които години наред са тормозени от тежките камиони, вече ще могат да живеят при по-добри условия. Само през 2015 г. в обекти на Агенция "Пътна инфраструктура" са положени 1.2 млн. тона асфалт, разкрити са десетки работни места.

Премиерът Бойко Борисов пък се обърна съм свещениците, които отслужиха водосвет, че са си пожелали новия път и Господ ги чул. Той съобщи още, че вече е готов и пътят към село Златна ливада, където се намира най-старият манастир в Европа "Св. Атанасий". "Обещах и го направих", категоричен бе Борисов, който по-късно замина там, за да го тества. "Оттук за час и половина- два можем да отидем да си пием кафето в Истанбул", пророкува премиерът. Той обясни, че правителството на ГЕРБ пази стабилна държавата, усвоени са над 9 млрд. лв. по три оперативни програми.

"Магистрала „Марица” е добър пример за изпъленно обещание. Повече от 35 години са се строили тези 117 км, стратегически за България и Европа”, каза президентът Плевнелиев. Държавният глава припомни, че през 2009 г. Министерски съвет е поел ангажимент за три готови магистрали и трите са изпълнени - това са  "Тракия", "Люлин" и "Марица".  Обещани били три, но се работи общо по шест. На дневен ред сега е строителството на "Струма", "Хемус" и околовръстния път на София.

"Големият победител днес са хората от Южна България, защото вече ще могат да спят спокойно и тесните пътища няма да вземат жертви", каза още президентът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама