Акция „Зима” започва в област Разград в началото на ноември

15:11, 29 окт 15 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционната акция „Зима” ще се проведе на територията на област Разград през месец ноември, съобщиха днес на пресконференция в Областната дирекция на МВР. Говорителят на дирекцията Илияна Георгиева обясни, че идеята на акцията е да се профилактират тежките пътнотранспортни произшествия  и рисковото поведение на всички участници в движението по пътищата.

Акция „Зима” тази година ще премине на три етапа, обясни Георгиева. Първата част е провеждане на кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на пътнопревозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Тя ще се проведе от първи до осми ноември.

От девети до 22 ноември ще има кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Трета част е от 16 до 30 ноември. През този период ще се проведе кампания „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

Новост в акцията е и това, че във всяка от трите части да бъде обявен по един ден без жертви от определените групи участници. 6 ноември ще бъде Ден без велосипедисти-жертви на пътя, 15 ноември – Ден без пешеходци-жертви на пътя и 27 ноември – Ден без водачи и пътници в МПС-жертви на пътя.

Инспектор Дафина Бърнева от сектор „Пътна полиция”  съобщи, че от началото на годината до края на септември на територията на област Разград са станали 342 пътнотранспортни произшествия, с 51 повече спрямо същия период на миналата година. Тежките пътни инциденти са 98 при 75 за същият период на 2014 година. Загиналите от януари до края на септември при катастрофи в региона са десет,  а ранените 124.  Регистрираните произшествия с участие на пешеходци са 24, с един загинал и 23 ранени.

Само през месец септември в област Разград са станали 51 катастрофи, с 11 повече в сравнение със същия период на миналата година. Тежките пътни произшествия са 16, с един загинал и 18 ранени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама