Жена осъди „Енерго Про Продажби“ АД заради завишени сметки за ток след сменен електромер

14:53, 29 окт 15 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският районен съд се произнесе в полза на жена, завела иск срещу „Енерго Про Продажби“ АД. Причината е, че след като в началото на февруари 2015 г. от „Енерго Про Мрежи“ АД сменили електромера й, сметката й за ток скочила 4 пъти.

Жената, която била 50% инвалид, получавала много ниска пенсия – малко над 100 лева, а майка й, с която живеела, била пенсионерка също с много ниски доходи. Поради това двете жени живеели в големи лишения, което пък било причина сметката им за ток дори в най-студените месеци на годината да не надвишава 50 лева.

Настоящият случай обаче не бил такъв, е описал съдията в решението си. Само няколко дни след смяната на електромера, жената отишла да си плати тока и се оказало, че дължи 200 лева. За следващия отчетен период новата сметка приближила 300 лева и така общата сума, която „Енерго Про Продажби“ АД поискали от бедните жени била около 500 лв.

Жената предположила, че новият електромер е неизправен и метрологично негоден. Тя се обърнала към съда, да потърси правата си, тъй като от електроразпределителното дружество издали фактура за задълженията и настоявали да си ги получат. Жената поискала съдът да признае, че тя не дължи начислените суми, поискала си от ответника и разноските за водене на делото.

От „Енерго Про Продажби“ АД оспорили иска, но след анализ на събраните доказателства по делото, сред които и експертиза на електромера, съдът решил, че той е основателен и доказан, поради което го уважил напълно. Така жената няма да плаща начислената й непосилна сметка, а от „Енерго Про Продажби“ АД ще трябва да покрият адвокатския хонорар от 300 лева, както и да дадат още 50 лв. заа държавна такса за водене на делото.

Решението не е влязло в сила и може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама