Милиони китайци гледат филм за Пловдив и Розовата долина

14:52, 29 окт 15 / Култура 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Милиони китайски зрители ще видят Пловдив не само като един от най-старите градове в света, като привлекателна дестинация в исторически, архитектурен и културен аспект, но и като място за правене на успешен бизнес.

Рекламен 25-минутен филм за Пловдив ще бъде излъчен на 2 ноември по 6 канала на Шънджънската телевизия в Китай.

Лентата е част от документалната поредица "Побратимените градове", проект на Shenzhen Media Group и офиса на външните работи на община Шънджън. Серията показва приятелството, историята, културата, икономическото развитие и сътрудничеството между Шънджън и побратимените на китайския мегаполис градове.

Заснемането на рекламния филм за Града под тепетата се осъществи с помощта на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР) и Община Пловдив.

"Поздравявам ви за промяната, която се е случила за 35 години - от едно селце до гигантски икономически тигър с високотехнологично производство и над 15 милиона жители. Шънджън е пример как държавата със своите специални политики може да развие един регион и да направи хората в него по-богати и щастливи", казва в обръщението си кметът на Пловдив към зрителите в Шънджън по случай честването на 35 години от деня, в който градът е получил статут на специална икономическа зона.

Според интервюиращата Иван Тотев китайска журналистка, излъчването на филма за Пловдив ще спечели на древния и вечен Град под тепетата много приятели в Поднебесната империя.

Лентата за Пловдив бе снимана от 9 до 12 юни 2015 г. В нея са запечатани кадри от Римския стадион, от Античния театър, от уникалните мозайки от IV-VI век в Епископската базилика, известна като Голямата базилика, от Етнографския, Исторически и Археологическия музей. Телевизионният екип засне и изпълнения на ансамбъл "Тракия", хор "Детска китка", както и част от фестивала на книгата "Пловдив чете".

Председателят на БКАБР Ангел Христозов информира китайските зрители за работата на асоциацията за сближаването на двата народа. "Поне по 3 делегации разменят годишно Пловдив и Шънджън, особено откакто имаме и офис в китайски мегаполис", допълни зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Камерата документира и как тазгодишната Царица на розата Карина Димитрова от Карлово бере рози в градините на с. Климент. Редом до красавицата в народни носии са изпълнителите от фолклорния състав на селото.

Припомняме, че Пловдив се побратими с 15-милионния Шънджън на 24 март 2014 г. Мегаполисът е първият град в Китай, който преди 35 години получи статут на специална зона. Тук е съсредоточена най-високотехнологичната част на Китай. Въпреки мащабното производство, това е градът с най-чист въздух сред китайските мегаполиси. 537.4 милиарда долара е годишният внос-износ на града на иновациите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама