Работодатели и синдикати заедно срещу данък “Вредни храни”

14:28, 29 окт 15 / Политика 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Синдикалните и работодателските организации застанаха заедно срещу спорната идея на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за данък “вредни храни”. Според бизнеса този данък няма да постигне очакваният ефект хората да се хранят по-здравословно, а ще увеличи сивата икономика и безработицата, ще се влошат условията за бизнес и няма да се спази един от най-важните ангажименти на управляващата коалиция - да се запази сегашната данъчна система.

Синдикатите също са против данъка, тъй като се опасяват от загубата на работни места и от поскъпването на храните, което ще ги направи недостъпни за най-бедните. “Голяма част от населението на страната се храни нездравословно не поради желание да се храни така, а поради невъзможност да ползва качествени храни“, заяви президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов.

Той посочи, че по-големият проблем е, че държавата не стимулира производителите на здравословни и качествени храни, като не използва механизми като намаляване на ДДС.

Москов от своя страна успокои, че след въвеждането на такъв данък в Унгария са били загубени само 900 работни места за една година и след това постепенно са били възстановени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама