Борисов откри най-голямата пречиствателна станция в Бургаска област за близо 100 млн. лева

14:23, 29 окт 15 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Несебър прерязаха лентата на пречиствателната станция за отпадни води в Равда, чийто проект стартира още през 2008 година. Стойността на инвестицията е за 97 млн. лева. Станцията ще обслужва 220 хил. души или осем населени места. В това число са: курортният комплекс Слънчев бряг, Несебър, Равда, Ахелой, Каблешково, Тънково, Свети Влас и Кошарица. Благодарение на съоражението ще се почистват допълнително 9 млн. кубични метра отпадни води.

„Това е много сериозно съоражение, защото онова, което имахме досега, е било изградено преди повече от 40 години. Не беше достатъчен капацитетът и не се осигуряваше необходимото пречистване, което е важно за пълното съответствие с екологичното законодателство - да се отнеме азотът и фосфорът, и да се отведат пречистените води навътре в морето”, заяви по време на откриването екоминистърът Ивелина Василева

„Винаги много се радвам, когато откриваме пречиствателни станции. Сухата маса, която ще остава тук на месец е цели 2 хиляди тона. Всичко това е влизало в морето досега, може ли да си представиш, Тити? Не знам как казваш ти на фекалиите?”, обърна се с шеговит тон към легендата на българския баскетбол Тити Папазов, премиерът Борисов.

"Близо 100 милиона - кой си е представял, че ще влязат в Несебър, за да се направи това нещо. И факт е, че не е било направено. Сега ще спрем най-накрая зловредните слухове за нашето Черноморие, които си бяха истина", призна откровено премиерът.

По думите на Борисов от днес нататък можело спокойно да посрещаме туристите със сто процента чисто море. „И това ако не е помощ за бизнеса, за туризма, за хората, за здравето, за екологията – здраве му кажете”, продължи Бойко Борисов. Той допълни, че оттук насетне започва да събира пари за обхода на Ахелой, който още чака своята реализация.

Пречиствателната станция е изцяло модернизирана. Уникална е защото е предназначена да работи на два режима – по лек през зимата и при пълен капацитет през летния сезон. Това е най-голямата пречиствателна станция в Бургаска област и четвъртата по големина в страната, след София, Пловдив и Варна.

„Досега моите приятели, плувайки във водите на Равда, ми споделяха, че гледката не е много приятна. С новото съоражение това ще се промени, тъй като ще се знае от туристите, че българските брегове и природа са чисти”, каза с удовлетворение пред медиите кметът на Несебър Николай Димитров.

„Собствениците на хотели, туристическите агенции и изобщо местното население, могат да бъдат спокойни, че тази инфраструктура гарантира опазването на Черно море”, допълни го Ивелина Василева. Тя призна, че за нейното ведомство изграждането на пречиствателни съоръжения по Черноморието е важен приоритет. Вече били построени четири нови станции, а рехабилитирани са още пет. Разплатените средства по ОП „Околна среда” възлизат на 3,3 млрд лева.

Първият етап от проекта за разширение и модернизация на пречиствателната станция за отпадни води в Равда приключи още през юни тази година. На официална церемония тогава кметът на община Несебър Николай Димитров откри завършеното дълбоководно заустване на пречистените води на 2 километра и половина навътре в морето.

В Равда днес бяха още кметовете на Бургас и Поморие Димитър Николов и Иван Алексиев, депутатите Димитър Бойчев и Диана Йорданова от ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама