Историята на Русенския университет представя изложба в Народното събрание

13:36, 29 окт 15 / Любопитно 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на 43-то Народно събрание, Цецка Цачева, и ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев, откриха  изложбата „Русенският университет – измерения на настоящето, траектории на бъдещето“ в Северното фоайе на Парламента. Експозицията е част от събитията, посветени на 70-годишнината на Русенския университет и ще бъде в София до края на следващата седмица, съобщават от учебното заведение.

В приветствието си към гостите на изложбата председателят на Народно събрание заяви: „Знаем, че една от основните цели на новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2020“ е, България да мине от групата на „плахите“ иноватори към тази на “умерените”. В областта на иновационните образователни технологии Русенският университет отдавна е във втората група с амбиция да мине в следващата. Това е и една от причините, на този университет да се даде възможност да направи своя изложба във фоайето на Народното събрание.“

„Още от създаването си през 1945 година Русенският университетът винаги е следвал изискванията на времето, винаги е имал стремежа да подготвя професионалисти в различни области и да се утвърждава като средище на знанието, науката и иновациите. През десетилетията на своето развитие извървяхме дълъг път - от висше училище по селскостопанска техника, през утвърждаването си като една от най-добрите политехники у нас, до заемането на своята стабилна позиция сред университетите у нас и в Европа“, каза ректорът, чл.-кор. проф. Христо Белоев. „Днешната изложба тук е продължение на установеното ни партньорството с Народното събрание. През лятото на миналата година в Русенския университет гостува експозиция от документи на Парламентарната библиотека. Това беше първото излизане на Библиотеката извън обичайното й пространство и за нас беше изключителна чест да сме домакини“ – допълни той. 

Председателят на Народното събрание, Цецка Цачева, получи Кристалния знак на Русенския университет, заради приноса си към парламентаризма в Република България.

24 фото пана показват ключови исторически моменти от развитието на висшето училище и неговите съвременни постижения. Депутати от различни парламентарни сили, представители на различни региони на България имаха възможност да направят визуална разходка като видяха новопостроения през 1958 г. Ректорат на университета, превърнал се в една от сградите-емблеми за Русе, част от носителите на почетното звание „Доктор Хонорис Кауза на Русенския университет“ – канцлерът на Федерална Република Германия, Ангела Меркел и бившият вицеканцлер на Австрия, д-р Ерхард Бусек, научно-изследователските лаборатории на Русенския университет и постиженията в студентския спорт. 

Изложбата „„Русенският университет – измерения на настоящето, траектории на бъдещето“ ще бъде показана пред русенската общественост в навечерието на юбилея, на 11 ноември в Доходното здание. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама