Варненският вълнолом и буните ще бъдат поетапно ремонтирани

13:28, 29 окт 15 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започва ремонтът на стената на вълнолома във Варна. Брегозащитното съоръжение, изградено преди 114 години, е устояло на много морски бури и отдавна се нуждае от възстановяване.

Бетонното покритие на вълнолома сега е изронено и на много места стърчат арматурни железа. Сериозни щети по съоръжението нанесе морският щорм през февруари 2012-а година.

В момента част от тетраподите в края на буните ги няма, завлечени са във водата, част от другите тетраподи са напукани, разрушени, настилките са в лошо състояние, обобщи пред БНТ2-Варна заместник-областният управител  Цветомир Петров.

От възстановяване се нуждаят и буните. Те са строени през 80-те години на миналия век и оттогава не са ремонтирани. Освен като брегоукрепителни съоръжения те могат да се използват и като пристан за малки плавателни съдове. “Рискуваме да загубим и плажовете, тъй като ако ги няма буните, плажовете ще бъдат отнесени в морето”, допълни Цветомир Петров.

Има идея да се изградят и допълнителни брегоукрепителни съоръжения, като се използват нови технологии. За ремонта на вълнолома и буните ще се търси финансиране както от държавния бюджет, така и по европейски програми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама