БСП и ПФ искат закриването на СЕМ

12:36, 29 окт 15 / Политика 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутати от БСП и “Патриотичния фронт” поискаха днес закриване на Съвета за електронни медии (СЕМ). Според тях надзорния орган е “ненужен” и “пазаритен”. “Със или без СЕМ положението в българските медии такова, каквото е днес, не би се променило и затова смятам, че СЕМ харчи абсолютно излишно и паразитно публични средства”, заяви Георги Божинов от Столетницата. "С досегашната си дейност без никакъв резултат би било достойно да бъде съкратен. И това би било реформаторско", допълни той.

В атаката се включи и Слави Бинев от ПФ. По думите му, откакто Георги Лозанов е начело на СЕМ, България е паднала от 34-о на 106-о място по свобода на словото. “Допуснати са медийни картели и медийни бухалки, добави той. Смятам, че най-добрата стъпка, ако искаме да има свобода, е разпускане на СЕМ и разследване на неговия председател за покровителство над определени медийни картели и извиване на ръцете на тези, които искат да кажат истината”, каза той.

Янаки Стоилов от БСП коментира, че влошаването на медийната среда е процес и нейното деградиране придоби връхни точки. Известно ли ви е, че в България се връща цензурата, обърна се той към управляващото мнозинство. Много от медиите се използват за масови манипулации, особено в предизборния период, където почти всичко е платено, но няма автори, а само внушение за независимо разследване, каза още Стоилов.

Зам.-председателят на парламента от Патриотичния фронт Красимир Каракачанов посочи, че аргументите на Божинов и Бинев са адекватни. СЕМ не върши никаква работа, превърна се в едно пристанище за хора, които изпълняват политически поръчки, смята той и даде пример с лиценза на радио "Кърджали".

“Закриването на СЕМ в европейска държава би било едно от най-големите посегателства срещу свободата на словото”, контрира самият Георги Лозанов. Според него атаката срещу него идва от националисти, предизвикани от дебата за радио в Кърджали. "Чак ми е неудобно да слушам, че сме пуснали радио на турски език. Аз обясних, че в тези часове на турски език са излъчвани и преди предавания. Излъчва се от 20 години и продължава да се излъчва. Новото, което пускаме, е 15 часа програма на български език", обясни пак шефът на СЕМ. Всичко се обърна наопаки, за да се прави партийна пропаганда, смята той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама