Николай Радулов: Стрелбата срещу Алексей Петров напомня за атентатите срещу Георги Пехливанов и Поли Пантев

12:36, 29 окт 15 25 705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Атентатът с гранатомет, с който беше направен опит да бъде взривен автомобилът на Алексей Петров изобщо не е случаен". Това заяви за София Topnovini.bg Николай Радулов – главен секретар на МВР в правителството на Иван Костов и експерт по национална сигурност. 

Тази сутрин в района на столичния бул. „Черни връх“ беше направен опит за покушение върху Алексей Петров,

"Тези оръжия имат вътрешна защита и снарядът не се взривява така, както при бойни действия, ако е изстрелян и е ударил цел на разстояние по-близко от 45 метра. Същото вероятно се е случило и с колата на Алексей Петров. От близо той е действал като метална част, която е оказала натиск върху колата. Иначе, ако гранатометът улучи дори само прозореца на колата, но от по-далеч, 50 метра например, няма никакво значение, че колата е бронирана. Това говори за опит да бъде сплашен Петров или за неумение на стрелеца“, обясни за София topnovini.bg Николай Радулов. Той припомни, че подобни публични атентати към бизнесмени от т.нар. ъндърграунд не се случват за първи път в столицата.

Според бившия главен секретар на МВР Николай Радулов, Алексей Петров е извадил късмет, тъй като гранатата не е гръмнала при удара в колата, а след като е паднала на земята. Причината за този късмет е липсата на опит на нападателите е заключението на експерта.

„Тази стрелба ми напомня за една друга стрелба с гранатомет, която се случи през 2001 г. пред басейна „Мария Луиза“. Тогава стреляха по един от братята Пехливанови. По това време имаше много спорове в тези среди по отношение на наследството на Поли Пантев – наркобосът, който беше застрелян на остров Аруба. Тогава по същия начин беше стреляно по джипа на Пантев, но от близко разстояние“, припомня Радулов.

И при тези два случая опитите за атентат първо срещу Пантев, а след това и срещу един от най-приближените му хора - Георги Пехливанов не са успешни. По това време двете атаки правят впечатление на медиите, които веднага виждат приликата в нападенията и описват изпълнението като "аматьорско и някак показно неуспешно".

Николай Радулов обясни, че може да има много причини за атаката срещу Алексей Петров тази сутрин. Едно, по думите му е сигурно – че бившата барета предполага кой стои зад нападението срещу него.

„Алексей Петров е човек с много интересна биография, в която има и много положителни елементи и твърде отрицателни. Това, което знам е, че Алексей Петров си движи бизнеса през последните години. Тези ограничения спрямо него бяха махнати отдавна. Затова мисля, че самият той е наясно с кого е работил и кой може да го е нападнал. Тези неща рядко стават случайно. Едва ли някой ще сбърка така, само като погледнете автомобила му. Кой друг има такъв? Мисля, че изстрелът е бил насочен точно към него, а какви са причините конкретно не мога да кажа. Във всеки случай едва ли е свързано с преподавателската му дейност – някой студент толкова да не е харесал лекциите му, че да е решил да ги прекрати“, добави Радулов.

В заключение бившият главен секретар е убеден, че подобни атаки показват, че полицията в момента е много уязвима, а нивото на гражданска сигурност – много ниско. Той подчерта факта, че в последно време вниманието на МВР е насочено към бежанската криза и движението на големи групи хора, част от които са свързани с терористични организации.

„Самият факт, че могат да се разхождат въоръжени с гранатомети хора в елитни квартали на София говори, че имаме сериозен проблем“, каза още Николай Радулов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама