Акция “Зима” стартира на 1 ноември в област Шумен

12:37, 29 окт 15 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 1 ноември в област Шумен стартира традиционната национална акция “Зима” на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР). Това оповести днес на пресконференция инспектор Мирослав Миронов от ОД на МВР в Шумен.

Тази година акцията е разделена на три тематични дяла. От 1 до 8 ноември във фокуса на вниманието ще бъде изправността на автомобилите, мотоциклетите, а също и на велосипедите. В диагностичния център на СБА в Шумен водачите ще могат да проверят изправността на светлините, нивото и качеството на антифриза, състоянието на гумите на автомобилите.

От 9 до 22 ноември пътните полицаи ще наблегнат на кампания сред пешеходците и тяхната безопасност на пътя. Ще се проверява състоянието на пътните настилки, маркировката на трасетата, пътните знаци, осветеността на опасни участъци с концентрация на пътни произшествия. При нередности от полицията ще сигнализират местата власт или фирмите за отстраняването им.

В третата тематична част на акция “Зима” от 16 до 30 ноември пътните полицаи ще проверяват оборудването на автомобилите за зимния сезон, като задължително ще се следи за наличието на светлоотразителен триъгълник, въже, вериги за гуми, изправност на чистачки.

Три са и тематичните дни – 6, 15 и 27 ноември, които са обявени съответно за дни без жертви при велосипедистите, пешеходците, водачите и пътниците.

Тази година акция “Зима” ще се проведе съвместно с БЧК.

На срещата присъства директорът на БЧК-Шумен Пламен Петров, който призова водачите, да не тръгват на път без мобилен телефон, а при нужда веднага да потърсят помощ на номер 112. Петров препоръча още при снеговалеж и тежка зимна обстановка шофьорите да се движат само по главните пътища, ако се наложи първа помощ  при измръзване крайниците да се масажират със спирт, при трета и четвърта степен на измръзване обаче незабавно да се потърси лекарска помощ.

В рамките на кампанията през целият ноември ще се раздават листовки с препоръки за движение в зимния сезон.

10 души за загинали при катастрофи по пътищата на област Шумен от началото на годината до края на септември, а 83 са тежко ранените. Черната статистика оповести инспектор Мирослав Миронов.

Общият брой на пътните инциденти за отчетения период е 751, като 81 от тях тежки.

Петима са загиналите пътници от началото на годината до края на септември в област Шумен, тежко ранените водачи са 41, което е 50.6% от всички пострадали.

С 47 се е увеличил броя на произшествията в сравнение със същия период на миналата година, показва статистиката на МВР.

Най-уязвимата група са пешеходците над 64 години. За деветте месеца на 2015 година е загинал един възрастен човек, а петима са ранени. Във възрастта между 25 и 64 години е загинал един пешеходец, ранените са четирима.

През януари са загинали двама души, смъртта си на пътя през април са намерили трима, други трима са починали при произшествие през месец септември. Най-много са ранените пешеходци през месец януари- 14, през април са били 13. През месец юли след катастрофи са ранени 11 души. От началото на година до края на септември са установени 15 986 нарушения, с 3687 по-малко от миналата година.  За нарушение на Закона за движение по пътищата са санкционирани 64 пешеходци.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама