Съдът образува две дела за повторно броене на бюлетините в Добрич от първия тур

12:24, 29 окт 15 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд образува две дела по жалба на ПП ГЕРБ за повторно преброяване на бюлетините от първи тур за кмет и общински съветници, съобщиха от местната централа на партията.

ПП ГЕРБ подаде жалбите заради множеството сгрешени и поправени в последствие изборни протоколи, което е грубо нарушение на изборния процес.

Членове на различни секционни избирателни комисии са съобщили, че в изборната нощ, при предаването на протоколите от секционните на общинската избирателна комисия, след проверката поради множеството грешки в тях на място в ОИК са извършвани поправки, допълнения и задрасквания.

Към жалбата е приложен списък с 21 секции със сгрешени протоколи от общо 129 секции.

Най-фрапиращите нарушения са от секция номер 6, в която 125 гласа, подадени за общинските съветници на ГЕРБ, са записани на Съюз на патриотични сили „Защита”.

При сравнение на предоставеното копие от този Протокол от застъпника на ПП „ГЕРБ” с обявения Протокол на уеб-страницата на ОИК става ясно, че в Протокола има допълнителни поправки, направени след съставянето му.

Първоначално е записано, че за ПП „ГЕРБ” са подадени 0 бюлетини, а в същото време в раздела за преференции са посочени 89 бюлетини без преференции, а 36 бюлетини са разпределени между кандидатите, като общият брой на бюлетините с и без преференции е 125, точно колкото е посочен за действителните гласове на „Съюз на патриотични сили „Защита”.

При сравнение с обявения Протокол на тази секция от сайта на ОИК става ясно обаче, че посочените 125 действителни гласа, впоследствие са задраскани и за действителни гласове, получени от тази партия, е посочено 0, а под №4 за ГЕРБ нулата е поправена на 125, като до поправката има 3 подписа.

Друг скандален случай е в секция 116, където първоначално е записано, че кандидатът за кмет Йордан Йорданов е получил 0 гласа на първи тур, след което цифрата е задраскана и е написана цифрата 27.

При сравнение на всички 128 Протокола на различните секционни комисии, обявени на сайта на ОИК, е видно, че само в 42 от протоколите няма поправки, а всички останали са с нанесени поправки, като единственото неясно в случая на кои политически партии са разменени резултатите и дали отразените резултати в тези 42 протокола са верни, посочват от партията.

След като ОИК е предала жалбите за решение на Административния съд - Добрич, магистратите са решили да образуват две дела, за да разгледат фактите.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама