БСП: Бюджет 2016 ни води към гръцкия сценарий

10:36, 29 окт 15 / Политика 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектобюджетът за следващата година ще вкара България в дългова криза, която ще ни отведе към гръцки сценарий, обяви от парламентарната трибуна червеният депутат Румен Гечев, министър на финансите в кабинета “Виденов”. Той посочи, че само за 2016г. правителството е заложило тегленето на колосален дълг от 5 млрд. лв. “Управляващата коалиция не ни предлага никакви политики - по същество са малко повече трохи за няколко министерства, като се орязва и без това оскъдните пари за образование и наука”, каза още Гечев. “Министърът на финансите Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов ни убеждаваха, че няма да има актуализация на бюджета за тази година, но Бюджет 2015 се оказва сбъркан и това ще ни струва нов милиарден разход заради неизпълнените административни реформи”, добави той.

И бе категоричен, че БСП няма да подкрепи проектобюджета.

В отговор излезе депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който нападна БСП заради КТБ. "Кой управляваше 2014 година? Това беше кабинетът "Орешарски". Тогава се случи и фалитът на КТБ. В края на годината имаше рекорден бюджетен дефицит в България", напомни той. “Разбирам, че ви боли от това, което казвам, но това са факти. След рекордния бюджетен дефицит, бяха поставени под изпитание от управляващото мнозинство”, разпалено обясни той.

Той обясни, че дълговата спирала в Гърция е пряко следствие от дългите бюджетни дефицити, които бяха трупани там. По думите му за година и половина управление на това правителство дефицитът се свива 2%. “Премахва се рискът от получаването на дългова спирала”, смята той.

Според Реформаторите най-големите рискове пред бюджет 2016 са идеите на БСП - премахването на плоския данък. Това е най-големият риск за публичните финанси, каза той. Ако искаме стабилност, плоският данък не следва да бъде пипан и променян. “Когато се взима нов заем за връщане на стар, това не води до по-голяма задлъжняемост и не трябва да се спекулира”, допълни Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама