Обявиха четвъртото издание на националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов”

09:38, 29 окт 15 25 894 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В навечерието на 1 ноември, Центърът за ученическо техническо и научно творчество /ЦУТНТ/ в Разград обявява четвъртото издание на националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов”,  съобщи директорът на Центъра Цветанка Русева. Той се организира с подкрепата на община Разград, Националния дворец на децата и Регионалния инспекторат по образованието. За първи път конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката.

Основната тема на тазгодишното издание е „Светът под лупа” в направления „Публицистика“ и „Радиожурналистика“. Жанровете, в които могат да се представят участниците, са интервю, публицистична статия, очерк, репортаж. В конкурса могат да участват ученици от ІІ до XII клас в три възрастови групи:  ІІ-ІV клас, V – VIII клас и IX – XII клас. Допускат се индивидуални и колективни участия.

Сред целите, посочени в регламента, са популяризиране личността на Григор Попов, провокиране на участниците да наблюдават света около себе си, да пишат по всички теми и проблеми, които ги вълнуват, излагайки личностна  позиция, както и повишаване интереса на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведска дейност.

Организаторите очакват популяризиране на добрите новини, възпитаване в социална и гражданска ангажираност, отстояване на позиция и утвърждаване на универсалните човешки ценности: доброта, човечност, милосърдие, съпричастност.

Журито ще подкрепи автори, демонстрирали умения за селекция на събитията и създаване на журналистически текстове, както и умение за откриване и отразяване на новината в медийното пространство.

Срокът за изпращане на творбите е 5 март 2016 г., на адрес: гр. Разград, ул.„Трапезица” № 1, Център за ученическо техническо и научно творчество или на e-mail: [email protected] .

Идеята за конкурса на името на разградския журналист - общественик  Григор Попов възниква в резултат на натрупан опит в работата с ученици от клуб „Репортери” под ръководството на старши учителя Веселина Йотова - като автори при издаване на ученически вестник „Потомци”, спечелили множество награди в национални конкурси. При първото - регионално издание, са получени 57 творби на 48 индивидуални участници и 6 колектива. Този успех е споделен с общинското ръководство в лицето на кмета Денчо Бояджиев, който връчва специалната награда за колектив с ръководител госпожа Йотова. Следващите издания издигат нивото на конкурса до национален, като при последното обхватът достига до 13 административно-териториални области с общ брой 134 ученически творби.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама