Отбелязваме Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври

07:38, 29 окт 15 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес отбелязваме Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври, информира началникът на Неврологична клиника към УМБАЛ „Георги Странски“ доцент Мая Дановска.

Световният ден за борба с инсулта се отбелязва по инициатива на Световната инсултна организация от 2006 година насам, а целта му е да накара хората да разберат социалната значимост на тази тежка болест, както и да се повиши осведомеността на населението за профилактиката, разпознаването и лечението на мозъчния инсулт.

Всяка година от инсулт са засегнати повече от 17 милиона души по целия свят, а 6 милиона умират. Важно е да се отбележи, че всяка година рискът от инсулт нараства с възрастта, като на всеки десет години след навършване на 55, рискът се удвоява. Инсултът е водеща причина за дългосрочна сериозна инвалидизация при възрастните.

Основните правила за превенция на мозъчен инсулт са 6:

Правилна самооценка на рисковите фактори и тяхното коригиране Редовно изпълнение на фитнес упражнения Поддържане на здравословно телесно тегло чрез рационална диета Силно ограничаване приема на алкохол Избягване на тютюнопушенето Здравна просвета

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама