БГ имигранти в САЩ даряват незабравима Коледа на деца с увреждания в Бургас

07:15, 29 окт 15 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българи, живеещи в САЩ, решиха да се обединяват в името на деца с увреждания в Бургас. Ентусиасти ще събират пари, за да зарадват малчуганите за един от най-светлите празници – Коледа. Целта е да бъдат дарени средства, с които да се организира коледно празненство с подаръци за децата от Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) в Бургас. Идеята е до края на ноември да се натрупат 1000 долара, които да бъдат изпратени в България преди празника.

Двигател на благотворителната инициатива е Теодора Шериф. Сърцатата българка с кауза живее в Атланта, Джорджия заедно със своя съпруг и трите си момчета. Теодора имигрира през 2001 година и оттогава живее в САЩ. Това е първата ѝ благотворителна инициатива, свързана с България и Бургас, който обаче съвсем не избира случайно.

„Избрах Бургас, защото се чувствам свързана с този град и защото ръководителката на Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) Мария Атанасова веднага откликна на моето запитване и ми даде пълна информация за тяхната дейност. Напълно съм убедена и вярвам в това, което този Център прави за децата и семействата, които ползват техните услуги”, разказва Теодора.

Самата тя е емоционално свързана с морския град. Завършила е Бургаския свободен университет и още като студентка става доброволка в Центъра, ръководен от Марионела Стоянова. Звеното предлага подкрепа на хора с увреждания от различни възрасти. Научила за него от своя приятелка. „Имам много хубави спомени оттогава и с някои от клиентите на Центъра все още поддържам връзка. Оттогава знам, че финансирането на такива институции от държавата е много оскъдно”, споделя Теодора.

Това е и причината към днешна дата да се захване с благородната кауза. Теодора организира парти в дома си в края на ноември – точно седмица преди Деня на благодарността, който в САЩ е един от най-големите празници преди Коледа. Желаещите могат да дарят пари и онлайн - https://www.gofundme.com/rj7a8kys.

Ръководител на ЦОП – Бургас е Мария Атанасова. 10 години от живота си е прекарала в работа за Центъра, а от близо 4 е негов управител. Тя приветства инициативата на Теодора и е щастлива, че тази Коледа ще бъде незабравима за възпитаниците на заведението.

ЦОП предоставя социални услуги за деца и семейства в риск. Много често това са деца, отглеждани в семейства със затруднено материално положение. За тях се полагат огромни грижи, но помощта, отпускана от държавата, невинаги стига. Затова и от Центъра разчитат на хора с добри сърца като Теодора. Наскоро Центърът получава дарение от младо семейство, което казало на гостите на сватбата си, че вместо букети иска играчки, които впоследствие са раздадени на децата от ЦОП по повод рождените им дни.

„Често в работата си ставаме свидетели на изключително бедни семейства, които обичат децата си и имат желание да се грижат за тях, но нямат финансовата възможност да ги обезпечат. В такива моменти е много ценна подкрепата, която получаваме от дарители. Понякога пакет памперси, кутия мляко или комплект детски дрешки са от изключителна важност, за да се подкрепи родителят и да му се даде надежда и сила, за да продължи да се бори за детето си. Впечатлени сме от желанието на Теодора Шериф да подкрепи нас и най-вече децата с увреждания”, допълни управителят на ЦОП Мария Атанасова.

„Винаги съм имала слабост към децата без родители и тези, които поради физическо или друго хронично заболяване са ограничени по някакъв начин в социалния си живот. Тези деца, според мен, се оказват малко изолирани от обществото и социалните мероприятия. За мен те заслужават едно щастливо детство, като на всички останали, защото не са с нищо по-различни”, споделя Теодора и призовава всички да отворят сърцата си за тези деца, да им подадат ръка и да ги приемат като равноправни членове на обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама