Учител от Търговище се обучава в ЦЕРН

07:10, 29 окт 15 25 500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учител от Търговище слезе на 100 метра под земята в лабораториите на ЦЕРН - Европейска организация за ядрени изследвания. В рамките на една седмица инж. Венка Митева – главен учител в Професионална техническа гимназия „Цар Симеон Велики“ участва в квалификационен курс в Женева в рамките на програмата за развитие на педагогическите кадри у нас.

В обучението взеха участие 39 учители от цялата страна преподаващи дисциплини по професионална подготовка, информатика и информационни технологии. Програмата включваше  лекции, практически занятия и посещения на научно - експериментални установки. В рамките на курса българските учители  посетиха тестовата установка на магнитите за Големия Андронен Колайдер, който работи при температура до -271ͦ С, контролния център на ускорителите, AMS експеримента, компютърния център на ЦЕРН, експеримента  ATLAS, ускорителя  SC, фабриката за антиматерия. Групата  имаше възможност да посети експеримента  CMS, слизайки на 100 метра под земята, където са залите с апаратура. Там работят бългаски специалисти, проектирали част от оборудването и различните електронни системи. Интересно за преподавателите беше посещението на нова лаборатория, където учениците могат да провеждат експерименти с помощта на високо технологично оборудване.

Социалната програма  пък включваше запознаване със забележителностите на Женева и посещение на Двореца на Обединените Нации.

"Като посланик на ЦЕРН  ще запозная учениците, техните родители и колегите си с натрупаните впечатления и високи технологии. Надявам се да разширя кръгозора на учениците и засиля  интереса им към инженерните дислиплини и природо – математическите науки." спдели сред завръщането си от Швейцария  инж. Венка Митева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама