Преференциите разместиха реформаторите в общината, 27-ият задмина първите

16:33, 28 окт 15 / Политика 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможността на изборите да се гласува с преференции за общински съветници се оказа ключова за групата на Реформаторския блок. При 100% от обработените протоколи реформаторите ще участват в местния парламент с 11 души, след като спечели 16,43 % от гласовете на избирателите.

Както в групата на БСП, която е с номер 39 и където 39-ият измества първите, при реформаторите, които са с номер 27, пробива 27-ият - Николай Толчев. И в двата случая се повтаря сценарият от изборите през 2014, когато се появи т.нар. феномен "15/15". Тогава Момчил Неков измести Сергей Станишев от първото място за евродепутати в листата на социалистите с преференция.

За сега е ясно, че в общинския съвет влиза първия в листата на реформаторите - Трайчо Трайков. Източници на София Topnovini.bg от партията обясниха, че той е събрал и най-много гласове от преференциалния вот.

От четвърто на второ място преференциалният вот нарежда Марта Георгиева с 3096 гласа. Тя измества с една позиция Прошко Прошков, който остава трети с 2949.

Персоналните гласове са били решаващи и за Иво Божков, който от осми става четвърти в листата. С 2363 гласа той влиза безапелационно в следващия общински съвет.

След това е феноменът 27/27- Николай Толчев. С преференции от 9-о място на шеста позиция се нарежда Иветка Петрова.

Досегашният общински съветник, който беше от групата на „Синята коалиция“, Радослав Абрашев отново ще е в СОС. Той също е събрал преференциален вот, който го премества от 10-о на 7-о място в листата. След него е Стефан Марков.

Въпреки че беше изместен от третото си място в листата на реформаторите, Борислав Бориславов също ще е общински съветник.

Изненада за партията се оказа големият преференциален вот за Теодор Петков. От 44-то място прференцията го изстрелва на десето. Петков е и на балотаж за кмет на район „Витоша“. На 11-о място в общинския съвет влиза и Антон Койчев.

Междувременно реформаторите се оплакаха, че голяма част от преференциалния вот е объркан. Според тях грешките в протоколите са стотици и със сигурност са се оказали пагубни за някои кандидати от листите.

По данни на ЦИК около 500 преферентни гласа са достатъчни, за да има решаващи размествания на кандидатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама