Забуксува делото срещу охранителя, убил 16-годишен ром

23:39, 27 окт 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Делото срещу охранителя Петко Еленков остава без ефективен старт чак до края на ноември. Мъжът е подсъдим заради стрелба срещу две ромчета - Камен Янков на 14 г. и Велин Стоянов на 16 г., като е причинил смъртта на последния.

Инцидентът стана на 4 март 2013 година в депото на "Подуяне", когато в работно време Еленков заварил младежите да се опитват да откраднат старо желязо. Следва стрелба, като Камен е ранен, а за Велин един от изстрелите става фатален.

Еленков прекара почти 12 месеца в ареста, а през зимата на миналата година бе пуснат на свобода срещу 5 хиляди лева гаранция. По-леката мярка бе придружена от цигански протест и бурно недоволство в съда.

Именно заради непристойното поведение на близки и познати от страна на двете момчета тримата адвокати на Еленков поискаха от съда днес делото да бъде закрито. Съставът на градския съд обаче беше категоричен, че процесът трябва да е публичен и че съдебната охрана ще обезпечи реда в залата.

Делото обаче фактически така и не тръгна. Причина за това стана пострадалият Камен, който днес вече е пълнолетен. След като майката на починалия Велин беше призната като частен обвинител с граждански иск на стойност 25 хиляди лева, дойде ред и на Янков да обяви претенциите си към съда.

Оказа се обаче, че той не е много наясно с правата си. Разясненията на съдията също не му помогнаха особено, като момчето имаше затруднения да разбере и стандартния въпрос дали е в родствени отношения с някоя от страните по делото и със съдебния състав.

Камен обяви, че е тук "за делото за убийството" и реагира на въпроса дали иска да е граждански ищец чак като чу, че така ще има право да иска обезщетение.

Младият циганин обаче се оказа почти неграмотен и делото не можа да тръгне, без той да се сдобие с адвокат.

Мога малко да чета и да пиша, обяви Камен пред съда, като сподели, че е учил до 6 клас. Съдът прецени, че му е нужен юридически повереник, щом иска да е страна по делото, а не само свидетел, като отложи процеса за 25 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама