Няма обезщетения за „затворниците“ от „Арена Армеец“

22:38, 27 окт 15 25 674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все още няма обезщетения за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК), които бяха затворени повече от 50 часа в зала „Арена Аремеец“ след края на изборния ден. Те трябваше да останат там до предаването на протоколите и бюлетините в Общинската избирателна комисия (ОИК).

„Днес отдих до общината за да си получа полагащите ми се пари. Попитах за допълнителни пари, които ни бяха обещани в „Арена Армеец“, но ми отговориха, че не са чували за такива. Това сподели пред София Topnovini.bg Мариета Младенова, секретар на 25-та Секционна избирателна комисия (СИК) в 92 СОУ „Красна поляна“ и представител на Реформаторския блок. За отпускане на допълнителни средства било необходимо решение на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Според Мариета обещанието за допълнително възнаграждение и отпуска е било една лъжа, която е целяла да потуши ескалиращото напрежение в спортната зала. „Обещаха ни само и само да млъкнем и да престанем да скандираме“, казва тя.

София Topnovini.bg потърси за коментар говорителя на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му комисията вчера е взела решение за допълнително възнаграждение за всички членове на СИК-те в столицата предвид дългия работен ден, който са имали. За целта действията трябвало да бъде съгласувано с Министерски съвет и Столична община, за което от там били вече уведомени.

„Процедурата все още не приключила – има техническо време, което трябва да мине. Бъдете сигурни, че всички потърпевши ще си получат парите“, каза Томов и допълни, че не може да се ангажира с конкретни срокове.

В деня на местните избори всички партии са предоставили храна и вода на своите секционни комисии. Сандвичи, вода и кафе на стойност 5 лева са получили всички освен представители на АБВ, научи София Topnovini.bg.

Мариета Младенова сподели, че в „Арена Армеец“ са били раздавани купони на представители на СИК, срещу които получавали храна и вода, но само в определени часове.

„Ако закъснееш, не получаваш нищо. В коридорите, където се раздаваха продуктите, се бяха образувани огромни опашки и чакането е продължаваше повече от час. За съжаление, сандвичът се състоеше предимно от хляб с малко кашкавал и салам“, разказва тя.

Най-огромният ужас за всички в спортната зала била мълвата за починал човек. Всички били шокирани и още по-обезпокоени.

„Като секретар на СИК получих общо 98 лева. Не бих си причинила подобно нещо никога повече, дори да ми дават 500. Нито здравето, нито нервите, нито достойнството ми струват 98 лева“, каза още Мариета.

 София Topnovini.bg ще продължи да следи случая с обещаните обезщетения от ЦИК за членовете на секционните избирателни комисии. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама