Пуснаха от ареста Даката и Пахама, опитали да задигнат „Ауди Q 7” в Слънчев бряг

21:16, 27 окт 15 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският окръжен съд е изменил наложените мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Божидар Благоев-Даката и Валентин Стойков-Пахама в по-леки. Срещу тях е повдигнато обвинение за това, че на 18 август тази година за периода от 02:50 часа до 03:45 часа в Слънчев бряг направили опит да откраднат лек автомобил „Ауди Q 7” от владението на полска гражданка. Деянието е останало само във фаза на опита, тъй като е осуетено от полицейските органи.

На 20 август Несебърският районен съд е взел спрямо Благоев и Стойков първоначални мерки за неотклонение „задържане под стража“, а на 26 същия месец Окръжния съд в Бургас ги е потвърдил.

Днес състав на БОС е разгледал жалба на Божидар Благоев срещу определение на Районния съд в Несебър, с което е отказано изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“. Въззивният съд е приел жалбата на обвиняемия като основателна и е изменил наложената най-тежка мярка за процесуална принуда в домашен арест. Съдът, като е взел предвид изразените от страните становища, представените по делото писмени доказателства и като е съобразил закона, е установил, че действително би могло да бъде направено обосновано предположение, че обвиняемият е автор на евентуално извършеното престъпление. Обвинението, в което е обвинен Благоев, е за тежко умишлено престъпление, но той е с необременено съдебно минало. Спрямо него няма висящи производства за извършени престъпления от общ характер.

Съдът е преценил, че не са налице основания, от които да се направи извод, че той би могъл да се укрие или да се опита да осуети разкриването на обективната истина. Същият е с постоянно местожителство и адрес. Въззивният съдебен състав е намерил, че към настоящия момент взетата спрямо Благоев мярка за неотклонение е прекомерно тежка и следва да бъде изменена в по-лека такава, а именно „домашен арест“, която по мнение на състава би могла да изпълни целите на закона.

Наложената на обвиняемия Валентин Стойков мярка за неотклонение задържане под стража е променена от Бургаския окръжен съд на 8 октомври тази година в по-лека – парична гаранция в размер на 3000 лева. Тогава съдебният състав е установил, че към този момент липсват предпоставките за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Стойков не е бил привлечен като обвиняем за престъпление, извършено повторно или при условията на опасен рецидив, нито за престъпление, за което се предвижда повече от десет години лишаване от свобода. На следващо място, по делото е безспорно установено, че обвиняемият е с чисто съдебно минало и не са събрани данни за каквито и да било други противообществени прояви.

Съдът е приел, че е налице обоснованото предположение, че деянието е осъществено именно от обвиняемия, но Стойков е с постоянен и известен адрес и спрямо него не са били извършвани каквито и да било действия по издирването му, поради което предположението, че той може да се укрие не е обосновано от събраните по делото доказателства. Извършени са множество процесуално следствени действия, поради което не съществува опасност обвиняемият да се опита да осуети разкриването на обективната истина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама