И НЗОК е против проектобюджета на Горанов

21:19, 27 окт 15 / Политика 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса отхвърли предлагания от финансовото министерство бюджет на Касата за догодина, който е в размер от 3. 204 млн. лв.

Аргументът е, че така няма да бъде покрит финансовият дефицит от тази година. Според Надзорния съвет парите за Здравната каса трябва да бъдат увеличени със 130 милиона лева с трансфер от държавния бюджет и да бъде 3. 335 млн. лв.

„В него не бяха предвидени покриването на сумите, които са дефицит от 2015 година“, това заяви Станимир Хасърджиев, е председател на УС на Националната пациентска организация, пред БНР. Това за съжаление щеше да вкара здравно осигурителната институция в много тежка процедура и условия, които щяха да затруднят осъществяването на реформата и въвеждането на всички нови технологии и дейности, които са предвидени за следващата година”, допълни той.

По предложение на обществената квота към бюджета се добави трансфер от централния бюджет за покриване на недостига от средства в размер на 130 милиона, точно толкова, колкото е очакваният дефицит. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков уточни, че на ход е парламентът. Без тези пари няма как да се проведе здравната реформа, обобщиха надзорниците.

По-рано днес Висшият съдебен съвет също отхвърли проектобюджета на Горанов, предвиден за съдебната власт. Прокурори, съдии и следователи също определиха като намеса в съдебната власт опитите на Горанов да формира бюджет за съдебната власт, различен от този, който е определен от ВСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама