ГЕРБ и Реформаторският блок ще се подкрепят на балотажите

19:03, 27 окт 15 / Политика 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГЕРБ и Реформаторският блок са се договорили за взаимна подкрепа на предстоящите балотажи от местните избори. Това е станало на днешната среща на дясното обединение с мандатоносителите от партията на премиера Бойко Борисов.

Пред БТВ икономическият министър Божидар Лукарски призна, че е постигнато споразумение в общините, където кандидат на ГЕРБ отива на балотаж, а този на РБ – не, реформаторите да подкрепят управляващите. Това ще важи и в обратна посока, но при едно условие. От ГЕРБ ще подкрепят кандидата на реформаторите, само ако е на балотаж с представител на партия, която е извън управляващото мнозинство.

Веднага се появи и първият спор по темата. Вчера Движение „България на гражданите“, с лидер Меглена Кунева и една от партиите в блока, обяви, че в Пловдив ще подкрепи кандидата на Патриотичния фронт Славчо Атанасов. Лукарски контрира, че е нормално да ударят рамо на представителя на ГЕРБ Иван Тотев.

Икономическият министър допълни, че коалиционните партньори ще се подкрепят там, където заедно правят мнозинство в общинските съвети. Идеята е да се сключват програмни споразумения по модела на това, на което се крепи правителството.

Изказването на Лукарски идва на фона на обтегнатите отношения между председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов и съпредседателя на РБ Радан Кънев. Бившият вътрешен министър обвини реформаторите в провеждането на черен пиар по време на кампанията, докато Кънев отказа да му отговори преди провеждането и на балотажите.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама