Стопанската камара иска тристранката да решава за данък "вредни храни"

17:46, 27 окт 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската стопанска камара (БСК) е изпратила писмо до вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, с което настоява идеята за данък „обществено здраве“ да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество на предстоящото му заседание този четвъртък, съобщават от камарата.

Предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-ниско доходните групи, смята БСК. От камарата обясняват, че при вдигане на цените на т.нар. „вредни храни“, ще поскъпнат и останалите хранителни продукти. Това ще доведе до неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити.

БСК настоява при разглеждането на законопроекта от тристранката да се включат и преставители на браншовите организации от хранително-питейната промишленост, както и други заинтересовани страни.

Според камарата вдигането на данъците и акцизите без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите, ще предизвика съпротивата на легалния бизнес. Това ще доведе до обслужване на огромния финансов и лобистки ресурс, извличан от непрозрачните публични финанси, обществените поръчки и законодателството, което обслужва отделни интереси, казват още от БСК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама