Четири гранд дами на родния джаз излизат за пръв път заедно на пловдивска сцена

17:20, 27 окт 15 / Култура 25 549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникален проект с участието на четири от най-известните и обичани български джаз певици ще чуят пловдивчани в рамките на Plovdiv Jazz Fest, който започва на 2 ноември в Града под тепетата.

Хилда Казасян, Белослава, Мирослава Кацарова и Андрония Попова за пръв път ще излязат заедно сцената на Дома на културата "Борис Христов" на 4 ноември, за да представят свои версии на вечни джаз стандарти.

"Селекцията от изпълнители на тазгодишния джаз фестивал е изключителна. Разширяваме формата вече в 5 дни, в Пловдив ще дойдат много звезди - както чуждестранни така и български", коментира зам.-кметът по култура Стефан Стоянов.

Фестивалната програма започва ударно още първата вечер с участието на носителя на "Грами" Кърт Елинг, който е и рожденик на 2 ноември. Звездата на световния вокален джаз ще представи музика от четирите краища на света - от Бразилия до Ирландия, Исландия и Франция. Заедно с Елинг на сцената ще блестят кубинският тромпетист Артуро Сандовал, френският акордеонист Ришар Галиано, немският тромпетист Тил Брьонер и шотландският саксофонист Томи Смит. Квинтетът ще представи най-новия албум на Елинг Passion World, издаден на 9 юли тази година.

В единствената инструментална вечер - на 3 ноември, пък ще свири специално създадената за феста формация "Октет Пловдив". Двигател на проекта е пианистът Мирослав Турийски, който ще представи авторски композиции заедно с колегите си Димитър Льолев - алт саксофон, Венелин Георгиев - тенор саксофон, Мартин Ташев - тромпет, Иван Мелин - тромбон, Николай Карагеоргиев - китара, Александър Леков - бас, и Кристиан Желев - барабани. Същата вечер последния си албум ще представи трио JP3 - Живко Петров, Веселин Веселинов - Еко, и Христо Йоцов. Вечерта ще открият момичетата от хор "Детска китка" с изпълнения на джаз стандарти.

Феновете на джаза ще чуят и шведската певица Виктория Толстой, праправнучка на Лев Толстой, заедно с пианиста Якоб Карлсон. Двамата ще представят на 5 ноември 14 вълнуващи интерпретации на джаз, поп и рок песни.

Бразилката Росалия де Соуса, която живее и работи в Италия, ще представи на 6 ноември част от последния си изцяло акустичен албум.

Съпътстващата програма Plovdiv Jazz Fest включва изложбата "Джаз формат" с творби на художниците Атанас Хранов, Николай Няголов, Румен Жеков, Румен Нечев, Пламен Русев, Камен Старчев, Валери Чакалов, както и концерт на Southwick (4 ноември в Bee Bop Cafe), Павел Терзийски, Скилър и Александър Логозаров (5 ноември в "Петното") и Brazil Acoustic (6 ноември в Bee Bop Cafe).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама