Новото депо край Въглен заработва до края на годината

16:31, 27 окт 15 25 898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До месец и половина новата площадка в регионалното депо край аксаковското село Въглен трябва да приеме първите камиони със смет. Това съобщи за Topnovini.bg ръководителят на проекта Петранка Стоилова. До края на седмицата се очаква ДНСК да издаде и разрешително за ползване на обекта.

Първата завършена клетка от съоръжението ще бъде в експлоатация 5 години. В нея ще се депонират отпадъците от три общини – Варна, Аксаково и Белослав. Съвсем скоро в трите града ще бъдат разпределени 739 контейнера за зелени отпадъци, които ще имат специални обозначителни стикери.

Във Варна ще заработят и два автомобила, които ще извозват листна маса от парковете и градините. Останалите два камиона ще бъдат разпределени между Аксаково и Белослав.

По думи на Стоилова в новото депо във Въглен за пръв път ще има законно сметище за строителни отпадъци. Този боклук ще бъде раздробяван със специални машини, а суровината ще се рециклира. Ще има и контейнер за временно съхранение на луминисцентни лампи, батерии, акумулатори и електрически уреди, както и съоръжение за компостиране на зелени отпадъци.

Над 10 млн. лева са спестени при реализацията на проекта, за който трите общини получиха малко над 23 млн. лева по Оперативна програма "Околна среда".

Очаква се въвеждането в експлоатация на новата система да повлияе върху стойността на такса "смет" в трите общини. Все още не е ясно обацче дали тя ще бъде увеличена или ще поевтинее. Очаква се новите общински съвети да гласуват план сметките за чистота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама